Radius: Uit
Radius:
km Set radius for geolocation
Zoek

Vanaf Bad Wimpfen

Vanaf Bad Wimpfen
Globetrotter Gust In de Kijker Slider

Bad Wimpfen heeft nog een oud stationnetje in neoclassicistische stijl. Hier is ook het eindpunt van de Neckarsteig-wandeling, die in Heidelberg begint. Net als zijn ‘broertje’ aan de Moezel, de Moselsteig, is deze wandeling verdeeld in etappes. De wandeling is in totaal 130 km lang, zeer gevarieerd en loopt door het Neckardal, over hellingen, door betoverende bossen, langs kasteelruïnes en over hoogvlakten.

De Neckar zelf kan je ook verkennen per schip. Maatschappij Neckar-Käpt’n vaart tussen april en eind oktober geregeld op de rivier. Er zijn verschillende formules. Vanaf Heilbronn is er de Neckar Perle, die in het weekend Bad Wimpfen aandoet. Je kan hier aan boord gaan en in Gundelsheim ontschepen. Na een bezoek aan het stadje kan je terugkeren naar Bad Wimpfen met de trein. Onderweg langs de Neckar een mooi landschap, de Schwäbische wijngaarden, enkele kasteelruïnes en het sluizencomplex van Neckarzimmern.

Gundelsheim heeft een klein, gezellig historisch centrum met vele vakwerkhuizen en wip zeker even binnen in de St.-Nicolaaskerk met mooi houtsnijwerk. Het stadje is echter vooral bekend door de thuisbasis van Schell Schokoladen: chocolatier Eberhard Schell. Schell is de Duitse Dominique Persoone, een bekende, en heeft een ster bij Euro Toques. Niet evident in een land dat niet zo bekend is voor kwaliteitschocolade. Deze meester is vooral bedreven in de combinatie wijn–chocolade. Verschillende van zijn pralines zijn gevuld met wijn en er is ook een truffel gevuld met champagne. Op een eigengemaakte drinkazijn (een goed aperitief), verwerkt in een praline, heeft hij een patent en haalde hij zelfs het Guinnessboek. De harmonie van chocolade en wijn laat hij je proeven door je chocolade in je mond te laten smelten en dan te vermengen met de passende wijn. De smaakexplosies zijn dan nog intenser. Schell heeft in de hoofdstraat een chocoladewinkel waar je ook van heerlijke patisserie kan genieten. De man kiest zijn chocoladebonen zeer zorgvuldig uit, hij is ook docent en heeft ook een kookboek gemaakt: Koken met chocolade.

Ook in Gundelsheim is er het Weinbau Pavillon. Hier kan je de Burghornbergwijnen proeven. Deze Schwäbische wijnen zijn van topkwaliteit met onder meer de Gundelsheimer Himmelreich (rood) en de Neckarzimmern Wallmauer (wit). Je kan hier ook de typische Schwäbische keuken leren kennen in het volkse restaurant. Maultaschen is een lokaal gerecht: de buitenlaag is pastadeeg en de vulling bestaat uit gehakt, ui, spinazie, gerookt vlees en broodkruimels. Het lijkt wat op de Italiaanse ravioli, alleen is het rechthoekig of vierkant met een grootte van 9 tot 12 cm. De geschiedenis ervan is nogal humoristisch en is geassocieerd met de vasten van Witte Donderdag en Goede Vrijdag. Het vlees is zogezegd verborgen, zodat God het niet zou zien. Het zou voor de eerste keer door cisterciënzermonniken gemaakt zijn.

Na iets meer dan anderhalf uur rijden vanaf Bad Wimpfen komen we midden in de Schwäbische Alb in Bad Urach: een historisch stadje met vier buitenwijken en ruwweg 11.000 inwoners. Het is een kuuroordplaats, prachtig omgeven door groen. Heuvelachtige bossen omringen heel de stad. Het historische centrum heeft ook hier vele vakwerkhuizen uit verschillende eeuwen. Paradepaardje is het grote raadhuis, wat verscholen op een pleintje naast de grote Marktplatz. De kapittelkerk St.-Amandus is ook een bezoek waard met een gigantische doopvont en kleurrijke vensters.

De heuvels rond Bad Urach gaan tot boven 700 meter en nodigen uit tot wandelen, de meeste wandelingen starten in Bad Urach zelf. Grafensteig is zelfs een groep wandelingen die door het Duitse Wandelinstituut tot ‘Premiumwanderweg’ is uitgeroepen. De wandelingen voldoen aan meerdere strenge criteria. Bijna alle wandelingen zijn ook circulair, wat handig is. Doe zeker de wandeling naar de waterval. De Urach Wasserfall is zeer spectaculair en een der parels van de Schwäbische Alb. Het water stort 37 meter naar beneden over de tufstenen trappen naar de vallei. Je kan naast de waterval naar boven waar zelfs een soort cateringhut staat. Hier kan je verder naar de ruïne van Hohenurach. Wij hebben dit helaas niet kunnen doen door de mist: zichtbaarheid bijna nul. Gelukkig kan je de waterval ook benaderen via verschillende wandelpaden. Het Maisental beschikt ook over goede parkingfaciliteiten.

Over water, Bad Urach heeft ook zeer genietbare Thermen. Alb Thermen Spa vindt zijn oorsprong en charme in de jaren ’70. Het thermale water komt uit een diepte van 770 meter. Er zijn 6 thermale baden. Drie ervan zijn buitenbaden en de maximale temperatuur is 38 °C, er zijn zeven heteluchtbaden met een keuze van Finse sauna … tot een stoombad. Het panoramische zicht vanaf het zonneterras is ook de moeite. Het water van de thermen heeft er ook voor gezorgd dat er grote heilklinieken kwamen, wat ook goed was voor de werkgelegenheid.

De Schwäbische keuken vind je hier ook in Bad Urach in het Kesselhaus, het restaurant van hotel Bischoffs: Tomatenessenz (tomatenbouillon), gegoten over een wantan van mozzarellakaas met basilicumolie, of het lokale kalfsvlees in kruidenmantel met polenta.

Bezoek je deze streek, ga zeker voor de AlbCard. Hiermee kun je bus en trein in de omgeving nemen en bijna 160 bezienswaardigheden bezoeken. De kaart is gratis, op naam en je kunt ze vanaf je eerste vakantiedag gebruiken. Meer dan 150 AlbCard-gasten (bv. hotels) in de streek geven de kaart.

Alle info
www.badwimpfen.de
www.badurach-tourismus.de
www.neckar-kaepten.de
www.schell-schokoladen.de

Tekst en foto’s: A. Charrin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met