Radius: Uit
Radius:
km Set radius for geolocation
Zoek

Brengt AI het beroep van schrijvers en journalisten in gevaar?

Brengt AI het beroep van schrijvers en journalisten in gevaar?
Gewikt en gewogen

De Franse acteur Jean Gabin vatte het ooit zeer goed samen toen hij zei: ‘Om een goede film te maken zijn er drie zaken nodig: een goed verhaal, een goed verhaal en een goed verhaal.’ Zonder een goed verhaal kan een regisseur, acteur of cameraman niet uitblinken, maar het beroep ‘schrijver’ is met de komst van Artificiële Intelligentie in gevaar gekomen. Het risico bestaat dat robotten de taak van een auteur zullen overnemen.

Om die reden staakten de scenarioschrijvers in Hollywood gedurende vijf maanden. Zij wilden eerlijkere betalingen voor hun creaties en wilden vooral beletten dat hun beroep door robotten zou overgenomen worden.
Je zou denken dat schrijvers door de filmsector op handen gedragen worden. In de praktijk is daarvan – volgens de scenaristen – niet altijd veel te merken. Naar hun ervaring blijken filmproducenten nog al te gemakkelijk de scenaristen als ambachtslieden te beschouwen en niet als creatievelingen. De scenarioschrijvers hebben Hollywood op de knieën gekregen na vijf maanden al stakende het been stijf te houden. De Writers Guild of America liet niet met zich sollen. Hun vrees dat Artificiële Intelligentie (AI) en meer bepaald ChatGPT, hen mettertijd zou vervangen, namen zij zeer ernstig en ze hebben uiteindelijk (na vijf maanden) voldoening gekregen. Ze hebben garanties gekregen, er zijn betere loonafspraken en ook royalties op het vertonen van films op streamingdiensten.

Wat is ChatGPT?
De ontdekking die de alarmbel deed rinkelen was ChatGPT, wat staat voor ‘Chat Generates Pre-trained Transformer’ en is ontworpen als een interactief taalmodel dat in staat is om menselijke gesprekken te voeren. Het is een zoekmachine waarmee je onmiddellijk een gedetailleerd antwoord krijgt op je vraag, een soort van instant en nadenkend Wikipedia. Via ChatGPT kan je handleidingen schrijven, onderzoekszaken voorbereiden, intellectuele content verzamelen en de meest gevarieerde teksten schrijven, die eventueel nog gecontroleerd moeten worden, maar die alvast een basis vormen.

Door het bestaan van ChatGPT worden op de internationale redacties al redacteurs ontslagen (o.a. bij Groep Axel Springer bijvoorbeeld), omdat ze denken geen onderzoeksjournalisten meer nodig te hebben. De eindredacteurs moeten nog wel oordelen of de informatie die door ChatGPT verstrekt wordt, wel degelijk en betrouwbaar is. We hebben hierover tijdens een vorige Algemene Vergadering van VVJ een interessante toelichting gekregen van Kris Seyen, partner van De Juristen. Ondertussen is er nog veel gebeurd en worden de toepassingsmogelijkheden van AI elke dag ruimer.
Tussen haakjes: de Vlaamse overheid is vandaag één van de grote gebruikers van Artificiële Intelligentie. Vandaag worden er (voor politici, voor ondernemers, voor leiders van een organisatie) al toespraken geschreven door ChatGPT die best bruikbaar zijn en zeker als inspiratie kunnen dienen voor wat de spreker uiteindelijk wil zeggen.

Welke jobs komen door ChatGPT in gevaar?
Ik heb de moeite gedaan om aan ChatGPT de vraagt te stellen: welke banen staan door AI onder druk? Het is een beetje cynisch, maar de lijst die ChatGPT mij opgaf is indrukwekkend.

  • Technische IT-jobs zoals programmeurs
  • Productie en assemblage
  • Mediajobs
  • Juridische banen
  • Administratieve onderzoekers, klantendiensten
  • Transport en logistiek
  • Financiële banen

Het zal de taak van de journalisten en de auteurs worden om door creatief-formulerend talent het verschil te maken. Het is ook afwachten op welke manier criminelen misbruik zullen maken van deze nieuwe toepassingen. Wie zal het verschil tussen nieuws en fake nieuws nog (h)erkennen?

Freddy Michiels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met