Radius: Uit
Radius:
km Set radius for geolocation
Zoek

Feestdagen in zicht!

Feestdagen in zicht!
Leven en welzijn

Opstaan als het donker is, korte dagen, herfstweer met veel regen en wind … dat wil zeggen dat de feestdagen weer in aantocht zijn. Begin december kijken de kinderen halsreikend uit naar hun beste vriend, sinterklaas. Die staat synoniem voor cadeautjes en lekkers op 6 december. Eind december vieren we alweer Kerstmis en Nieuwjaar. Een jaar gaat zo vlug voorbij.

Pakjesstress
Een vriendin van mij start al vroeg met haar aankopen, in september of oktober, zodat ze haar pakjes beschikbaar heeft op het feestmoment. In sommige families viert men Kerstmis met pakjes, bij anderen schenken ze deze pas met Nieuwjaar. Je wil wel origineel uit de hoek komen en de inspiratie werkt niet altijd mee, dus pakjesstress! Cadeautjes voor iedereen vraagt ook een hele hap uit je budget. Daarom werken sommigen met naamkaartjes die ze trekken enkele weken of maanden vooraf, zodat je slechts voor één persoon een pakje koopt. Zo heeft iedereen een cadeau en blijven je uitgaven beperkt.

Puzzelen
Meestal viert men kerstavond of 25 december met de ‘ene kant’ van de familie en oudjaarsavond of 1 januari met de ‘andere kant’ van de familie. Ondertussen wonen velen in nieuw samengestelde gezinnen en vraagt het behoorlijk wat puzzelwerk wanneer waar kan gevierd worden en met wie. Na een scheiding liggen de verhoudingen soms moeilijk om deze ex-partners op eenzelfde tijdstip bijeen te brengen. Het hangt ervan af of de partners op een vriendschappelijke manier uiteen zijn gegaan of dat het om een vechtscheiding gaat. In het eerste geval lukt het wel om samen te vieren en dan blijkt dit ook een mooi moment waarop beide ouders wel aanwezig zijn, samen met de kinderen.

Hou het veilig
Bij feesten hoort uiteraard lekker eten en drinken. In gezelschap smaakt het net altijd iets beter, dus gaan we al eens over onze limieten. Dan wordt het gevaarlijk. Overmoedig stappen sommigen toch nog achter het stuur van de auto en wanen ze zich ongenaakbaar. Helaas leren de nieuwsberichten ons telkens opnieuw, dat dit geen goed idee is … Bereid je voor op veilig vervoer naar huis. Bestel tijdig een taxi of doe een beroep op de Responsible Young Drivers, jonge chauffeurs die je met de auto veilig naar huis brengen. Of spreek met elkaar af wie bob is en niet drinkt. Zo blijft het voor iedereen een echt feest, zonder kwalijke gevolgen.

Vrede op aarde?
Deze tijd van het jaar nodigt extra uit om even stil te staan bij wat er elders in de wereld gebeurt, want zelfs in 2023 blijkt vrede ver weg te zijn. Helaas zijn er nog te veel plaatsen en regio’s waar mensen alleen trachten te overleven, waar vieren met familie niet (meer) mogelijk is door oorlog en strijd. Denken we daarbij maar even aan de mensen in Oekraïne, in Israël en Palestina, in Syrië, enz. Mensen op de vlucht voor het geweld, zonder een veilig onderkomen, met beperkte bevoorrading van eten en hulp, niet wetende wanneer een volgende bom valt, je wil het niet meemaken …

Dankbaar
In onze familie hebben we beslist geen pakjes meer te geven, alleen nog voor de kinderen, want waar het om draait, is samenzijn met je familie, wat bijpraten, nieuwtjes uitwisselen, horen hoe het met de kinderen op school gaat en hobby’s. Daar ligt de essentie van deze periode: gezellig samen kunnen vieren, dat mag met een hapje en drankje. Laten we genieten van elkaars aanwezigheid en beseffen dat we het hier nog niet zo slecht hebben, en vooral dat gezondheid onbetaalbaar is en dus ook het grootste cadeau is. We mopperen en zeuren graag over wat niet goed loopt in ons land. Bij mij overheerst echter een gevoel van dankbaarheid, dat we in alle rust en vrede samen kunnen vieren. Ik wens ieder van jullie alvast fijne feestdagen en hopelijk een vredevol 2024!

Kristel Van Doorslaer
www.activational.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met