Radius: Uit
Radius:
km Set radius for geolocation
Zoek

Focus op kunstenaars in de Zuidrand Hove – Mark Van Eygen

Focus op kunstenaars in de Zuidrand Hove – Mark Van Eygen
Focus op kunstenaars Hove

Deze maand ging ’t Periodiekske op bezoek bij Mark Van Eygen, een 68-jarige kunstenaar uit Hove.
Mark, gehuwd, vader van drie volwassen kinderen en opa van vier kleinkinderen is actueel gepensioneerd. Hij is licentiaat Germaanse talen en gaf ook les Nederlands aan anderstaligen.
Naast tekenen, schilderen en beeldhouwen houdt Mark tevens van muziek (gitaarspelen, tin whistle, mandoline), literatuur en leest hij boeken in.

De appel valt niet ver van de boom
De spreekwoordelijke appel viel ook hier niet ver van de boom. De familie kent dan ook enkele bekende en minder bekende kunstenaars.
Zijn oom, die tevens tekende en schilderde, bracht hem op jonge leeftijd in contact met deze discipline en die liet hem nooit meer los.
Zijn neef Gerard Kuijpers (beeldhouwer) en zijn nicht Mietje Boonen (schilder van onder meer muurschilderijen in de Crazy Horse) waren blijkbaar ook stimulansen bij de verdere artistieke ontwikkeling van Mark.
Mark begon met tekenen op 14- 15-jarige leeftijd en volgde in de jaren ‘80 in ABK Mortsel de kunstopleiding teken- en schilderkunst bij Ferre Van Gijsel en Peter Van Tongerloo. Ook en zeker aan directeur Bob Stikkers heeft hij goede herinneringen door zijn stimulansen.
In 2003 volgde Mark nog een jaar beeldhouwkunst in de academie in Lier om zich vervolgens te storten op zijn echte passie: beeldhouwen in hout.
Op artistiek vlak blijkt Mark een heel creatieve, bezige man te zijn met een grote verscheidenheid in kunstdisciplines: tekenen (potlood en pastel), schilderen (aquarel en acryl) en beeldhouwen met hout; iemand met een enorme honger en een breed spectrum qua gebruikte media en een onuitputtelijke creativiteit.

De mens centraal
Wanneer we zijn werken bekijken, kunnen we zeggen dat hij met eenvoudige lijnen en kleuren de essentie, gevoelens en sensualiteit in zijn tekeningen, zijn schilderijen en beeldhouwwerken brengt.
Hij maakt niet alleen gebruik van heldere kleuren om licht, sfeer, levendigheid en warmte in het werk te brengen. Soms gebruikt hij ook donkere kleuren of een mix van beide om een zekere melancholie, tristesse te laten zien.
Zijn werken zijn voornamelijk realistisch expressief, soms ook wel figuratief en minimalistisch, maar nooit abstract.
Met veel passie vertelt hij me dat hij via via soms kennis krijgt van een boom die gekapt moet worden of knakte ten gevolge van een storm en hoe hij deze dan gaat ophalen, vervoert en stockeert in zijn werkatelier.
Het hout moet daar immers twee tot drie jaar rusten of drogen.
Deze periode geeft hem de tijd om het stuk hout regelmatig te observeren en daarbij ontdekt hij de mogelijkheden en beperkingen in dit stuk hout. Zo worden de eerste ruwe en vage creaties in zijn hoofd geboren of ziet hij welk beeld er gevangen zit in dat stuk hout en wat hij, zoals hij het zelf formuleert, moet bevrijden.
Daarna maakt hij van deze eerste creaties een schets, een tekening, … die verre van definitief en beslissend is. De structuur van het hout, de aanwezige nerven, jaarringen, knoesten of andere uitwassen, … verplichten de kunstenaar hiermee rekening te houden bij de creatie van het beeld.

Aan de slag
Uiteindelijk gaat Mark aan de slag met kettingzagen, beitels, slijp- en schuurmachines om het overtollige hout rondom zijn beeld in dat stuk hout te verwijderen, om lijnen, krommingen en vormen te accentueren, soms volledig glad geschuurd, maar soms ook bewust ruw gehouden en waarbij sporen van zaagtanden en beitelsteken duidelijk zichtbaar zijn in de verdere afwerking.
Als het werk af is, wordt alles geolied en krijgt het werk een prachtige, warme kleur of patine en worden holtes of dieptes, nerven, jaarringen of andere littekens in de stam, tak, … versterkt.
Hij vertelt me dat dit moment hem enorm veel voldoening schenkt. Het werk, het beeld het hout komt bij het oliën … tot leven!

Tentoonstellingen
Mark Van Eygen stelde al individueel tentoon in Brussel, Tervuren, Mechelen, Gent, Antwerpen, Lint en Duffel.
Actueel stelt hij een van zijn beeldhouwwerken tentoon in het Dr. Guislain Instituut in Gent en nam hij recent ook deel aan een kunstproject in de stad Ieper (Vern-Event) waar hij beeldhouwwerken tentoonstelde op een toch wel heel speciale locatie, met name de tuin van de conciërgewoning van de Rijksgevangenis in Ieper.

Meer info over Mark en zijn werken
https://www.markvaneygen.be
https:/www.vernissageshop.eu
https://www.facebook.com/markvaneygen

@Meetjesman
Foto’s Delgado Photography

Ongeveer Geert Deilgat - Meetjesman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met