Radius: Uit
Radius:
km Set radius for geolocation
Zoek

Focus op kunstenaars in de Zuidrand – Mortsel – Cathy Debbaut

Focus op kunstenaars in de Zuidrand – Mortsel – Cathy Debbaut
Cultuur In de Kijker kunst Mortsel

Ook deze maand zetten we de focus op een kunstenaar in de Zuidrand, we gingen op bezoek bij Cathy Debbaut, een kunstenares die textiel integreert in haar schilderijen. Ik was getriggerd en dacht onmiddellijk aan Berlinde De Bruyckere. Daarenboven vond ik ter voorbereiding van het gesprek op het internet weinig of geen informatie over Cathy Debbaut. De nieuwsgierigheid nam toe, evenredig met de angst.
Wie is Cathy Debbaut? Welke kunst maakt ze?
Goed, we maakten telefonisch een afspraak en toen ik aanbelde in de Priester Poppestraat in Mortsel, opende een joviale 74-jarige dame de deur.
We maakten kennis en toen ze me vertelde dat ze afkomstig was uit Maldegem – het Meetjesland (waarmee ondergetekende toch wel sterke bindingen heeft) was het ijs helemaal gebroken.
Cathy spoelde zo’n 50 jaar geleden, gelokt door cupido, aan in Mortsel. Ze is gelukkig gehuwd en moeder van twee kinderen.
Beroepshalve had ze een gesplitste carrière. Ze was enerzijds tewerkgesteld in de HRM-afdeling van een bekende hamburgerketen en baatte daarnaast een eigen kledingzaak (confectie en verkoop) uit in de regio Antwerpen.
Cathy volgde een modeopleiding in Sint-Niklaas, waar ze voornamelijk de academische ontwerpen aangeleerd kreeg. Al snel kon ze de opgedane basistechnieken en kennis omzetten naar een eigen stijl in haar kledingzaak met de heel toepasselijke naam “Coupe Maison”.
Cathy omschrijft haar eigen kledinglijn als draagbare, comfortabele dameskledij met een randje of hoekje af, een stijl die ze blijkbaar ook later zal hanteren in haar kunstwerken.

Opleidingen
Na haar professionele carrière volgde ze een vijfjarige opleiding schilderen en mixed media bij Karen Van Vlaslaer in de ABK in Mortsel (2014–2019) en aansluitend nog een 3-jarige opleiding Interactieve Media (ruimtelijke en digitale kunst) bij Michel Pattijn (2019-2021).
Nu volgt Cathy workshops keramiek bij een lokale kunstenaar.

Abstract
Textiel, stof, naaien en stikken, kledingontwerp … zat in de familie. Een tante en grootmoeder hadden in Maldegem een naaiatelier met de passende naam ‘t Schortje.
Dit verklaart misschien waarom Cathy in haar schilder- en kunstwerken voornamelijk gebruikmaakt van textiel.
Haar stijl omschrijft men als abstract in kleuren, lijnen en vlakken die in elkaar overlopen. Ze schildert met acrylverf en de media (textiel, garen, horgaas, klei, …) die ze in haar kunstwerken verwerkt, zijn dan weer onconventioneel en afwijkend van het normale patroon.
Of, zoals ze het zelf graag formuleert, … kunst met een randje af of kunst met een hoekje af.

Speels en toegankelijk
Haar werken zijn speels en toegankelijk. Daarenboven nodigen de werken, door de composities, de verscheidenheid van gebruikte materialen, de kleuren, vormen en texturen uit om te ontdekken, te verdiepen, te voelen.
Cathy is van mening dat haar kunst, net als textiel, tactiel is en moet zijn. Je moet textiel niet alleen mooi van kleur en patroon vinden. Stof of textiel moet ook aangenaam en leuk (aan)voelen.

Ze werkt intuïtief en vertrekt van een indruk, een sfeerbeeld, een herinnering, een idee, een stof, voorwerpen, … dan schikt en herschikt ze dit alles op een moodboard.
Het geheel verwerkt ze vervolgens gestructureerd en goedgeorganiseerd in haar werken. Telkens voor ogen houdende dat de kijker in eerste instantie moet getriggerd worden door het algemene beeld, om hem/haar vervolgens intuïtief dichter bij het kunstwerk te lokken om dan stap per stap nieuwe elementen, details, … te ontdekken in het algemeen of verrast te worden door details of gebruikte materialen. Precies of elk kunstwerk meerlagig is opgebouwd en vraagt om ontdekt te worden.

Voldoening
Dit proces van creatief bezig zijn, het experimenteren met, het gegeven dat een idee geboren wordt en groeit om het werk uiteindelijk af te krijgen, … geeft Cathy de grootste voldoening.
Het afgewerkte werk op zich ook, maar het proces maakt het speciaal.

Cathy vertelt me tevens dat dit misschien ook de reden is waarom ze moeilijk afscheid kan nemen van haar werken. Geen enkel afgewerkt kunstwerk verlaat haar atelier zonder er zelf eerst met volle teugen te hebben van genoten.
Aanvankelijk dacht ze dat ze vooral kunst maakte voor zichzelf, maar sinds kort verkoopt ze haar kunstwerken ook.

Vertrekken bij jezelf
Wanneer we het gesprek afsluiten en haar vragen of ze nog advies of goede raad heeft voor anderen, dan moet ze niet lang nadenken.
Ze vertelt me dat je als creatieveling moet vertrekken bij jezelf en je eigen mogelijkheden en wanneer je iets creëert dat je dat moet doen, omdat het goed voelt voor jou.
Gebruik de aangeleerde technieken als middel tot eigen creativiteit.
Zoek de technische beperkingen van technieken, toepassingen en middelen op, maar laat je uitsluitend hierdoor zeker niet sturen.
Gebruik eerder de aangeleerde technieken als middel tot eigen creativiteit. Wees rebels in de gebruikte middelen en technieken, want dat maakt je uniek en bijzonder.

Kunstenfabriek Mortsel 2023 – 11.11.2023
Wil je kennismaken met Cathy Debbaut en haar werken? Dat kan.
Cathy neemt deel aan ‘Kunstenfabriek Mortsel 2023’ en stelt op 11.11.2023 haar atelier in de Priester Poppestraat 54 open voor het publiek.
Meer info via Vrije Tijd Mortsel en de website www.mortsel.be

@Meetjesman
Foto’s: Delgado Photography

Ongeveer Geert Deilgat - Meetjesman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met