Radius: Uit
Radius:
km Set radius for geolocation
Zoek

Gesimuleerde rampoefening met alle hulpdiensten erg succesvol

Gesimuleerde rampoefening met alle hulpdiensten erg succesvol
Lint Maatschappelijk

LINT – Op vrijdagochtend 1 december jl. vond er een grote rampoefening plaats in AED Studios in Lint, met inzet van zowel brandweer, medische diensten, politie en de gemeentediensten van Lint.

Deze oefening werd gezamenlijk georganiseerd door Brandweer Zone Rand, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, de federale gezondheidsinspecteur, de politiezones HEKLA (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar) en Rupel, campus Vesta uit Ranst, de Speciale Eenheden van de federale politie uit Wilrijk, de noodplanningscoördinator van Ranst, het Lokaal bestuur Lint en de AED Studios.

Het script van de oefening: mislukte en bloedige overval op diamantbeurs

Tijdens deze oefening werd er een overval gesimuleerd op een luxediamantbeurs in een groot complex, er waren voor miljoenen euro’s aan diamanten aanwezig. Een viertal gangsters komen gemaskerd aan in een Oost-Europees busje en beginnen te schieten. Enkele aanwezigen merken dit op de parking op en verwittigen de lokale politie van Lint. Vijf minuten later zijn deze al ter plaatse, maar worden ontvangen door een stevige kogelregen. De agenten, met hun revolvers, zijn geen partij voor de gangsters. Ze moeten zich in enkele lokalen terugtrekken en er valt zelfs een gewonde onder hen. Er wordt extra versterking gevraagd aan de Federale Speciale Eenheden uit Wilrijk. Het Rode Kruis en de brandweer worden ook opgeroepen. De gangsters gijzelen ondertussen meer dan honderd bezoekers in de exporuimte. Er ontstaat grote paniek binnen het gebouwencomplex. Na twintig minuten zijn de Speciale Eenheden ter plaatse. Ze overleggen eerst hun tactiek en vallen dan het gebouw binnen. Er ontstaat een tweede, maar nu groter vuurgevecht. De politie heeft het overwicht en rukt nu verder op in de gebouwen, ze kamt zaal per zaal uit en schakelt enkele gangsters uit. Er vallen vele gekwetsten en doden bij het nog aanwezige publiek. Uiteindelijk kunnen de politiediensten alle gangsters uitschakelen of arresteren.

Nu begint de evacuatie van de gewonden. Velen zijn er erg aan toe en kunnen niet op eigen krachten het gebouw verlaten. Ze worden naar de ziekenwagens gevoerd door hulpverleners van het Rode Kruis, de agenten van de Speciale Eenheden en de Lokale Politie helpen hen erbij. De gearresteerde gangsters worden geboeid afgevoerd.
Einde van het script

Bij deze actie werd er geschoten met blanke munitie, er werden geen kogels effectief afgeschoten, de wapens maakten alleen wat lawaai. De figuranten kregen oordopjes aangereikt om het tijdens het hevigste van de strijd uit te houden. Op de grond werden wat kogelhulzen uitgestrooid om het scenario waarheidsgetrouw uit te beelden.

Na iets minder dan twee uur was de oefening afgelopen en konden alle figuranten zich verwarmen met een deugddoende koffie.

Met deze oefening willen alle betrokken hulpdiensten zich voorbereiden op mogelijke noodsituaties om de best mogelijke zorg te verlenen en noodprocedures in de praktijk te brengen. De onderlinge samenwerking staat hierin centraal. Men zal tijdens een debriefing heel deze rampoefening overzien en analyseren en de positieve en negatieve elementen bestuderen om er lessen uit te trekken voor de toekomst. Verwittigde en goedgetrainde hulpdiensten zijn er twee waard!

Financieel nemen alle betrokken hulpdiensten hun deelname aan deze simulatieoefening voor eigen rekening. AED Studios stelden de infrastructuur gratis ter beschikking voor deze oefening.

Foto’s © Gazet van Hove

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met