Radius: Uit
Radius:
km Set radius for geolocation
Zoek

Jaarboek MHK 2023

Jaarboek MHK 2023
Cultuur Geschiedenis Mortsel

Het Jaarboek van de Mortselse Heemkundige Kring, het 39ste ondertussen, is te koop in De Boekuil en Standaard Boekhandel voor 29,50 euro.

Mortselse geschiedenis
Op de vooravond van onze 75ste verjaardag overleed op 16.09.23 Staf Wellens, de laatste nog levende medestichter van de Mortselse Heemkundige Kring. We staan er even bij stil. M. V. d. Looverbosch praatte voor het tweede deel over ‘het verscheurde Mortsel’ met enkele politieke hoofdrolspelers. Hij pikt de draad op bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1994. W. Dehaen werd dan voor de laatste keer burgemeester. Hij werd opgevolgd door de eerste groene burgemeester I. Pira en na 12 jaar was het de beurt aan N-VA'er E. Broeckx.

De aangekondigde bijdrage van H. V. d. Broeck over ‘Den Berm, van infrastructuur naar organisme: honderd jaar ‘Den Berm’ in Mortsel en Wilrijk’ werd ook opgenomen.

Wat gebeurde er met de ruïne van de hoeve Dieseghem na de brand van 30.09.79? B. Gastmans dook in de recentere geschiedenis van het gebouw voor deel twee van ‘Hoeve Dieseghem, van landbouwbedrijf tot tijdelijke trouwzaal. Herbestemmen van een historisch waardevolle hoeve.’ We blijven in die wijk en gaan terug naar 1949. In dat jaar wilden de jongeren uit de Dieseghemlei een eigen processiegroep, het werd de ‘Dieseghemse Jeugd’.

H. Vermeirsch vond een boekje uit 1928 met 12 foto’s van Oude-God. Vergelijk ze met foto’s van nu en ontdek hoe Mortsel veranderd is. N. V. Orle vond in onze collectie ‘zomaar een spijker’ en wou er meer over weten.

Het werk aan de collectieregistratie onder begeleiding van I. Cloetens, medewerker ‘behoud en beheer Erfgoedcel Zuidrand’ gaat intussen onverminderd voort. Er zijn al 9 vrijwilligers die helpen met objectbeschrijving, het aanbrengen van inventarisnummers, objectreiniging, verpakking van objecten en objectfotografie. Ze hebben al ongeveer 2900 voorwerpen geregistreerd. Je kan enkele ervaringen lezen in dit Jaarboek.

MHK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met