Radius: Uit
Radius:
km Set radius for geolocation
Zoek

Kruitvat

Kruitvat
Leven en welzijn

Opiniestuk

Een kruitvat kan ontploffen in de letterlijke betekenis van het woord. Denk daarbij aan de westerns van vroeger waarbij tonnetjes met kruitpoeder werden aangestoken via een lont zodat ze zich uit de voeten konden maken vooraleer de boel ontplofte. Recenter bedoel ik bijvoorbeeld de aanvallen van het Palestijnse Hamas op Israël begin oktober.

Uitbreidingsdrang
Welk conflict, waar ter wereld ook, het draait altijd om een vorm van uitbreidingsdrang. De persoon die aan de macht is, wil zijn grondgebied uitbreiden en valt een naburig land of de beoogde regio aan. Soms is dat min of meer voorspelbaar zoals dat het geval was bij Rusland dat Oekraïne vorig jaar binnenviel, aangezien de immense troepenopbouw die bezig was aan de grens op dat moment. Soms komt het op een eerder onverwacht moment zoals de recente gewelduitbraak in oktober tussen Israël en het Palestijnse Hamas.

Geschiedenis
Het ene conflict is het andere niet. Dat is gemakkelijk gezegd, maar daarvoor moet je even de geschiedenis induiken en zien hoe de verhoudingen lagen in de loop van de tijd. Daaruit kan je veel afleiden. Heeft dit land of deze regio meerdere bezetters gehad in de loop van de tijd? Hoe is de bevolking samengesteld? Meerdere factoren beïnvloeden een samenleving zoals een diversiteit aan bevolkingsgroepen, religies, culturen, … Die hechten allemaal belang aan hun eigenheid en dat schept gevoeligheid. Soms loopt het allemaal goed en komen ze overeen, maar op een moment kan een twistpunt de broze verstandhouding verstoren.

De Palestijnse kwestie
Neem nu Israël dat recent werd aangevallen door Hamas, een Palestijnse beweging die vecht in de Gazastrook voor onafhankelijkheid en bevrijding van de Israëlische bezetter. Zo eenvoudig ligt de zaak echter niet. Als je naar de geschiedenis kijkt hoe Israël ontstaan is na de Tweede Wereldoorlog, dan zijn er op dat moment al twisten aan de gang tussen de Arabieren en de Joodse groepen. De Verenigde Naties buigen zich over de kwestie en onderzoeken deze zaak om tot een oplossing te komen. Het resultaat was een tweestatenland met een apart statuut voor Jeruzalem dat onder internationaal toezicht zou staan. De Arabische vertegenwoordigers gingen niet akkoord, de Joden wel. Het is dus niet alleen een kwestie tussen Israël en de Palestijnen. Het betreft heel die regio, want het Westen steunt Israël en een aantal landen uit het Midden-Oosten steunen de Palestijnen … Allemaal zeer gevoelige materie en daarom belangrijk dat dit niet verder escaleert.

Uitdagen
Soms is het alleen spierballen rollen, maar in sommige gevallen komt het effectief tot een gewapend conflict. Daarom ondersteunen de Europese landen en de VS Oekraïne op militair gebied, zodat de situatie niet verder uit de hand loopt. Ook al daagt Poetin Europa uit door bv. met zijn vliegtuigen af en toe de grenzen van het Europese luchtruim te negeren of bombardementen uit te voeren kort bij de grens van een land van de Europese Unie. Koelbloedig blijven is de boodschap. Wil dat zeggen dat je zomaar over je heen moet laten lopen? Neen, zeker niet, maar je kan je tegenstander laten weten: ‘wij houden je in het oog’, ‘we zien waarmee je bezig bent’. In dit scenario is de juiste informatie van militaire en geheime diensten van cruciaal belang.

Samen staan we sterk
In het geval van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland was het doel van Poetin om verdeeldheid te zaaien tussen de Europese partners. Dat hij juist het omgekeerde heeft bereikt en dat deze meer zijn gaan samenwerken zal hem niet bevallen. Europa is wakker geschud, dat niet iedereen vreedzame bedoelingen heeft, is duidelijk ondertussen. Hoe erg het ook is om dit te moeten vaststellen.
Veel beter zou het zijn als al die gewapende conflicten uit de wereld kunnen geholpen worden zodat de beleidsmensen zich kunnen toeleggen op belangrijke zaken, want vrede brengt voorspoed wat het leven van de inwoners positief beïnvloedt. Daarop kunnen we in deze novembermaand alleen maar hopen.

Kristel Van Doorslaer
www.activational.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met