Radius: Uit
Radius:
km Set radius for geolocation
Zoek

Loslaten

Loslaten
hoofdartikel In de Kijker Slider

Loslaten is een van de moeilijkste dingen die het leven ons leert. Het betekent dat we afscheid moeten nemen van iemand die ons dierbaar is of dat we iemand de ruimte moeten geven om zijn of haar eigen weg te gaan. Toch is liefdevol loslaten veel meer dan opgeven of vergeten. Het is een daad van liefde, respect en vertrouwen.

Een andere manier van vasthouden

Iemand die overleden is loslaten, is een pijnlijk proces. We voelen ons verdrietig, boos, schuldig en eenzaam. Het gemis is groot en pijnlijk en we willen de persoon die niet langer fysiek aanwezig is weer bij ons. Tegelijk beseffen we dat hij of zij niet langer tastbaar aanwezig is en dat we de herinneringen aan de overledene moeten koesteren. Tijd kan verdriet en pijn transformeren in dankbaarheid. We kunnen niet anders dan accepteren dat de dood bij het leven hoort. De beste manier om met de pijn en het verdriet van een definitief afscheid om te gaan, is jezelf de tijd en de ruimte geven om te rouwen en om te helen. Over de dood heen blijft de band met de overledene bestaan en zo wordt loslaten een andere manier van vasthouden.

Een mooie manier van liefhebben

Iemand die nog leeft loslaten, is vaak net zo moeilijk. Hoewel we intens van iemand houden, kan er een moment komen waarop we beseffen dat we niet meer op dezelfde golflengte zitten. Hoewel we de andere niet kwijt willen, merken we dat hij of zij zich beperkt of ongelukkig voelt. Het omgekeerde is uiteraard ook mogelijk. Mensen evolueren en veranderen en daardoor komen relaties soms onder druk te staan. Wanneer deze druk ondraaglijk wordt, is loslaten onvermijdelijk. Wees de andere dankbaar voor de mooie momenten die je samen hebt gedeeld en wens hem of haar het beste voor de toekomst. Deze manier van loslaten is een ultieme vorm van liefhebben.

Loslaten is een levenskunst

Loslaten kun je leren. Het vergt moed, wijsheid en compassie. Het betekent dat we onszelf en de andere waarderen om wie ze zijn en niet om wie we willen dat ze zijn. Het betekent dat we de andere vrijlaten om zijn of haar eigen keuzes te maken en dat we onszelf ook die vrijheid gunnen. Het betekent dat we vertrouwen hebben in het leven en dat we openstaan voor nieuwe mogelijkheden. Loslaten is een geschenk dat we onszelf en de andere kunnen geven. Het is een manier om te groeien, om te leven en … om lief te hebben.

“Laat los wat je liefhebt en heb lief wat je loslaat.” – Fik Verbiest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met