Radius: Uit
Radius:
km Set radius for geolocation
Zoek

Vrede

Vrede
Fik blogt hoofdartikel In de Kijker Slider

Terwijl we ons hier voorbereiden op Kerstmis, het feest van de vrede, blijft in Oekraïne en Gaza het oorlogsgeweld voor ondraaglijk menselijk leed zorgen. Welke belangen spelen in deze oorlogen? Wie zijn die mensen die elkaar naar het leven staan? Weet men in de loopgraven tegen wie men vecht? Terwijl deze vragen onbeantwoord blijven, vernietigt de oorlogsmachine dagelijks het leven van ontelbaar veel mensen.

Wie de oorlog wint, schrijft de geschiedenis

Vrede komt in het gedrang waar gelijk belangrijker is dan geluk. We leven in een wereld waarin individuele vrijheid het hoogste ideaal is en moeten ons stilaan afvragen of dit wel een goed uitgangspunt is. Wie overtuigd is van zijn gelijk, is in staat om de visie van anderen te negeren en zijn wil op te leggen. Wanneer dit gebeurt via militaire weg dan is men van mening dat geweld ethisch verantwoord is en overtuigt men ook de achterban hiervan. Dit kan via propaganda in de massamedia en, aan komende generaties, via het onderwijs.

Iedere oorlog draagt het zaad van een nieuwe oorlog in zich

Op korte termijn mag iemand dan wel lijken te winnen, uiteindelijk kent een oorlog alleen maar verliezers. De wonden die een oorlog slaat, laten diepe sporen na die nog vele generaties belasten. Op die manier draagt iedere oorlog het zaad van een nieuwe oorlog in zich. Zoals de internationale ngo War Child het beschrijft, kun je een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je een oorlog uit een kind? Welk alternatief is nog krachtiger dan wraak, geldingsdrang of de drang naar bezit en macht?

Alleen liefde legt de basis voor duurzame vrede

Om duurzame vrede te realiseren zijn mensen nodig die zich voldoende bewust zijn van bovenstaande mechanismen. Mensen die beseffen dat landsgrenzen illusies zijn en die begrijpen dat eigendom slechts een recht is dat kan worden opgeëist wanneer niemand nog in nood is. Mensen die focussen op wat ze gemeenschappelijk hebben met anderen en die begrijpen dat vreugde en verdriet, deugd en pijn, liefde en haat, … universele emoties zijn, die ieders geluk maken of breken.

Ware kracht schuilt niet in het verdrukken of overheersen van anderen. Integendeel, empathie en mededogen zijn veel constructievere krachten. Ze laten ons toe om bruggen te bouwen over alle verschillen heen en getuigen van oprechte liefde voor elkaar.

Ik wens je vredevolle kerstdagen en een krachtig en liefdevol nieuw jaar!

De waarheid heeft meerdere kanten … De liefde kiest er geen. – Fik Verbiest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met