Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

BEEGO helpt iedereen mee in de digitale wereld

BEEGO helpt iedereen mee in de digitale wereld
In de Kijker

BEEGO is een sociale startup die sinds 2018 IT-studenten bij de mensen thuis stuurt om hen te helpen met alle digitale vragen. Van computers die te traag werken, tot smartphones instellen of een slimme televisie uitleggen, geen digitale vraag is te veel voor deze geëngageerde studenten.

Iedereen mee in de digitale wereld

De meeste mensen die niet zo vlot zijn met computers schakelen de hulp in van de kinderen of kleinkinderen. De jeugd lijkt immers met het internet vergroeid te zijn. Als je hen op het juiste moment kan strikken, klikken ze overal en meestal zo snel dat je niet weet wat er gebeurt. Voor je het weet zijn ze weer vertrokken in hun haastige leven en sta je er alleen voor. Daarop wil BEEGO inspelen door een vlot bereikbare dienst, met betrouwbare studenten, die echte experts zijn en die bovendien moeite zullen doen om jou iets bij te leren. Op die manier kan je met een gerust hart en in alle onafhankelijkheid de digitale wereld in jouw tempo verkennen. Ervaar je een obstakel? Geen probleem, even BEEGO bellen en boek jouw persoonlijke digitale assistent.

Frederick Scraeyen (38), oprichter van BEEGO – "Sommige mensen halen niet graag iemand onbekend in huis. Dat begrijpen we zeker. Daarom sturen we steeds vooraf een foto van de student die zal komen. Onze studenten dragen ook steeds een BEEGO T-shirt zodat ze duidelijk herkenbaar zijn. Een uurtje vóór de student bij jou aan de deur staat, krijg je nog een sms. Zo weet je perfect wanneer de student zal aankomen en hoe hij of zij eruitziet. Twijfel je nog? Kijk dan maar wat de andere mensen over de studenten schrijven op beego.be/beoordelingen. Dus wees gerust, het zijn stuk voor stuk toppers!"

Persoonlijk en lokaal contact

Ondertussen werken er bijna 60 studenten bij BEEGO in verschillende steden, maar dit wordt in goede banen geleid door een klein team.

Frederick – "Een persoonlijke aanpak vinden we erg belangrijk bij BEEGO. Bij ons krijg je steevast Betty aan de lijn. Ook met de studenten bouwen de mensen een vertrouwensband op. Als de klant dat wil, sturen we steeds dezelfde student indien mogelijk.”

Als je de vaste lijn belt, dan krijg je dus Betty aan de lijn. Deze vriendelijke dame zal voor jou een geschikte student selecteren met de juiste kennis en in jouw buurt. Dus heb je een erg specifieke vraag bijvoorbeeld over een Apple-toestel? Betty selecteert iemand die raad weet met jouw vraag en die woont in jouw regio. We werken dus lokaal, de studenten verplaatsen zich meestal per fiets. Gemiddeld fietsen de studenten 5 km op weg naar de klant. Sinds 2018 hebben we zo al meer dan 35.000 km gefietst naar klanten in digitale nood.

Dat doen de studenten met veel plezier, zo getuigde ook student Edward: “Ik heb zelf ouders die niet zo goed met de computer overweg kunnen. Ze bellen me heel vaak over computerproblemen en dan denk ik: ‘wat als ze mij niet hadden?’ Er zijn mensen genoeg die in hun omgeving niet direct iemand hebben die hen kan bijstaan. Helpen geeft me echt heel veel voldoening!”

Student Fé geniet volop van de variatie en van het sociale contact. “Ik hou van het sociale contact. Je komt echt bij de mensen binnen en hoort hun verhaal. Het is een job waaruit je heel veel voldoening haalt. Een van mijn eerste klanten was een man die een stamboom verzamelde. Hij was er zelfs voor naar Engeland gereisd, maar plots was alles verdwenen. Na een halfuur zoeken op zijn computer, vond ik een back-up. Die man was natuurlijk heel blij. Het is ook altijd anders. Er zijn grote herenhuizen, kleine appartementen, mensen met honden, mensen met katten, alleenstaande mensen, grote gezinnen, … Het is een heel sociaal beroep.”

De studenten bij BEEGO zijn IT-experten die het uitleggen in mensentaal

De studenten zijn minstens 18 en volgen hogere studies, meestal informatica of aanverwante richtingen. Na een grondige screening en training worden ze op weg gezet. Technisch zijn het krakken, maar ze begrijpen dat een computer niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Ze leggen alles met veel geduld én in mensentaal uit. Met deze studentenjob verdienen ze iets bij, en omdat ze op een sociale manier mensen helpen in de digitale wereld zijn er zelfs hogescholen die de studenten belonen met extra studiepunten voor hun engagement. Bij HOGent, bijvoorbeeld, kunnen studenten punten verdienen door hun huisbezoeken in te dienen als project of stage.

Alles wat digitaal is uitleggen is mensentaal, daar gaat het om, want de digitale evolutie verloopt pijlsnel, voor velen té snel. Dat merkte ook winkelketen Krëfel, die al enige tijd met BEEGO samenwerkt. Een klant die er een smartphone, computer of slimme tv koopt, kan er de digitale assistentie van BEEGO thuis bijbestellen. Frederick: “De vraag naar digitale hulp is bijzonder groot. Consumenten kopen een nieuw toestel, maar moeten daar vervolgens ook nog eens mee aan de slag: apps installeren op de smartphone, de tablet koppelen aan de wifi, Netflix op de tv integreren, foto’s overzetten via de cloud, die slimme wasmachine bedienen met de telefoon, … Zelfs voor wie wel mee op de digitale trein is gesprongen, kan dat een hele uitdaging zijn.”

Corona zorgt voor een digitale boost, maar helaas niet voor iedereen

Sinds de corona-uitbraak zijn meer mensen geïsoleerd en maken daarom meer gebruik van internet, soms noodgedwongen. Contact met de familie verliep tijdens de lockdown bijvoorbeeld via videobellen op de computer. Mensen betalen steeds meer contactloos of met een app of gaan aan de slag met internetbankieren; men waagt zich ondertussen wel eens aan een aankoop via een webshop of meldt zich aan bij het E-loket van de stad. Mensen die niet weten hoe dat (veilig) kan, laten zich begeleiden door een BEEGO-student. Die nemen de nodige voorzorgsmaatregelen; ze dragen steeds een mondmasker en gebruiken handgel voor en na het huisbezoek. Voor wie zich liever op afstand laat helpen is het hulp op afstand: de studenten helpen telefonisch en kunnen indien nodig je computer op afstand bedienen.

Contact met vrienden en familie verloopt sowieso meer en meer digitaal en klant Christianne kon daarbij wel wat hulpen gebruiken. “Vroeger deed mijn man dat allemaal, maar die is twee jaar geleden overleden. Ik wil het ook zelf kunnen doen. Hopelijk leef ik nog een paar jaar en dan is het belangrijk dat ik mee kan met de tijd. Hoe ouder je wordt, hoe meer je geïsoleerd raakt. Internet is dan wel een manier om in contact te blijven met mensen.”

De tarieven

Bij BEEGO betaal je 19 euro per blok van een halfuur dat de student bij jou thuis is. Je kiest zelf hoelang je hulp nodig hebt. Daarbij komt een fietsvergoeding van 3 euro. De betaling is steeds per bankkaart op het einde van je opdracht. Wie regelmatig een beroep doet op BEEGO kan lid worden en krijgt dan 20% korting. Alle informatie vind je op de website onderaan dit artikel.

Een korting voor de lezers van het Periodiekske

De lezers van het Periodiekske die willen kennismaken met BEEGO krijgen tot eind september 15 euro korting op hun eerste afspraak, gebruik hiervoor de code BGOPD1020.

Voor meer informatie over BEEGO: www.beego.be, e-mail info@beego.be of 078 485 400 (lokaal tarief)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met