Het gemeentebestuur heeft beslist om de werking van de openbare verlichting aan te passen en zo te besparen op energie. De energiekosten zouden met ongeveer 60.000 euro per jaar kunnen dalen of 20% ten opzichte van de huidige kostprijs. Het extra doven van de openbare verlichting heeft ook een gunstig effect op het verminderen van de CO²-uitstoot en het klimaat.
‘We hebben samen met onze dienst Openbare Werken alle straten onder de loep genomen en gekeken waar het mogelijk is om de verlichting te verminderen of te doven,’ zegt schepen van Openbaar Domein, Philip Verstappen. ‘Zo hebben we de straten onderverdeeld in vijf categorieën. Soms veranderen we niets, maar soms doven we de verlichting helemaal tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends. De verkeersveiligheid is natuurlijk een belangrijke parameter.’
De vijf categorieën werden uitgezet op het stratenplan.
Een overzicht
- Straten waar het tijdsslot van het avond- en nachtregime aangepast wordt: dit zijn vooral straten waar veel verkeer komt. Hier gingen een deel van de straatlantaarns al uit (of ze werden gedimd) tussen 23 uur 's avonds en 5 uur 's ochtends. Dit tijdsslot wordt verlengd. De lichten worden gedoofd of gedimd tussen 22 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends. Dit levert twee uur energiewinst op. Het gaat bijvoorbeeld om de Hovesesteenweg en de Berthoutstraat. Ook de zijstraten die mee op deze lussen zijn aangesloten, volgen hetzelfde tijdsschema. Deze straten zijn paarsgekleurd op het stratenplan.
- Andere straten en (deel van de) fietssnelweg: dit zijn straten waar ook al een deel van de straatlampen gedoofd werd tussen 23 en 6 uur. Die straatlampen blijven vanaf nu heel de avond en nacht uit. De andere straatlampen in de straat blijven aan. Dit zal bijvoorbeeld het geval zijn in de Lange Kroonstraat en in de Lindelei. Deze straten zijn geelgekleurd op het stratenplan.
- Landelijke wegen: op de meeste landelijke wegen, zoals de Sint-Bernardstraat, dooft de straatverlichting helemaal tussen 0 en 6 uur. Deze straten zijn roosgekleurd op het stratenplan.
- Nieuw aangelegde straten waar al ledverlichting brandt: in deze straten wordt de verlichting gedimd. Deze straten zijn blauwgekleurd op het stratenplan.
- In andere straten verandert er niets. Deze straten zijn oranjegekleurd op het stratenplan.
‘Fluvius is voor ons aan de slag gegaan en heeft in sommige straten de aanpassingen al uitgevoerd’, zegt schepen Verstappen. ‘In de komende weken zullen er nog aanpassingen volgen. We vragen onze inwoners om even geen meldingen te doen over defecte straatverlichting. Fluvius heeft tijd nodig om de aanpassingen te doen en te registreren. De mensen kunnen al wel op het stratenplan zien tot welke categorie hun straat behoort en of er iets verandert.’
Info en contact
Philip Verstappen, schepen van Openbaar Domein, philip.verstappen@boechout.be, 0478 99 95 80
Het stratenplan is te vinden op www.boechout.be/verlichtingsplan.