Radius: Uit
Radius:
km Set radius for geolocation
Zoek

Creativiteit

Creativiteit
Fik blogt hoofdartikel In de Kijker Slider

Creativiteit stelt ons in staat om nieuwe en originele ideeën te bedenken en problemen op te lossen. Nieuwsgierigheid, verbeelding en speelsheid zijn hierbij belangrijk. Daarom zijn kinderen doorgaans creatief. Hun onbevangenheid om problemen te benaderen en nieuwe ervaringen op te doen, maakt dat ze snel bijleren en ontwikkelen.

AI, kaper op de kust?

Vandaag beweren velen dat artificiële intelligentie de mens in de toekomst zal domineren, maar wat is de rol van AI in de creativiteit van mensen? Zal ze ooit de creativiteit, eigen aan de mens, overstijgen?

AI inspireert mensen om creatieve processen te automatiseren en te verbeteren. Zo maakte een Frans kunstcollectief een schilderij met behulp van AI dat verkocht werd voor 432.000 dollar! Het algoritme analyseerde 15.000 portretten uit de 14de tot 20ste eeuw en combineerde die tot een nieuw portret.

Creativiteit is een product van de ziel

In tegenstelling tot de creativiteit van AI, vormen emotie, intuïtie en persoonlijke ervaringen de basis van menselijke creativiteit. Mensen creëren kunst, literatuur en muziek vanuit hun persoonlijke gevoelens, ervaringen en culturele achtergrond. Hierdoor heeft onze eigen creatieve output nog steeds een veel diepere emotionele waarde dan die, die AI ooit zal kunnen bewerkstelligen. De grote uitdaging voor AI is om meer emotie en betekenis in haar ‘productie’ te leggen. Vaak mist AI de context, de intentie en de expressie die mensen hebben wanneer ze iets scheppen.

Een andere uitdaging is om ethisch en verantwoordelijk om te gaan met de creatieve vermogens van AI. Met deepfakes van foto’s, geluidsopnamen en zelfs videobeelden kan men mensen misleiden, manipuleren en schaden of misbruiken.

Denk zelf na

De geest is uit de fles en zal een realiteit blijven. Hoewel een goede regelgeving veel problemen kan voorkomen, dienen we meer dan ooit kritisch te blijven. Voortaan mag men ervan uitgaan dat niets nog is wat het lijkt. De nieuwe technologie is zomaar in staat om originele en verrassende content te creëren die heel relevant en levensecht overkomt.

De mens als bron van ware creativiteit

Omdat AI nauw met creativiteit verbonden is, moet de mens zichzelf voortaan als hoogste bron van ‘waarheid’ (h)erkennen. AI kan de menselijke creativiteit ondersteunen en stimuleren, maar niet overstijgen of vervangen. De menselijke geest blijft een bron van onbeperkte verbeelding en expressie. Hoewel AI ons kan ondersteunen en inspireren, zal ze nooit de plaats innemen van de unieke, creatieve kracht van de menselijke ziel. De toekomst belooft een spannende synergie tussen menselijke en kunstmatige creativiteit. Door beide met liefde te combineren kunnen we bergen verzetten.

Fik Verbiest

“Wie in een kind het wonder niet ziet, die snapt het hele liedje niet.” – Toon Hermans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met