Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

De meestgestelde vragen aan het Antigifcentrum

De meestgestelde vragen aan het Antigifcentrum
Gelukkig gezond

Het antigifcentrum bestaat bijna 60 jaar en krijgt elk jaar zo’n 60.000 oproepen voor hulp. Hieronder vind je de meest voorkomende vragen met beknopt advies.

Ik heb ontstopper op mijn huid gemorst

Ontstopper is meestal gebaseerd op het irriterende natriumhydroxide dat ook de huid rood maakt. Spoel overvloedig met stromend water en als er blaren verschijnen, ga dan best naar een arts of de spoeddienst.

Ik heb chloorgas ingeademd

Als iemand de werkzaamheid van een ontkalker wil verhogen, giet hij er gewoonlijk wat bleekwater bij. Raak je bevangen? Verlaat dan onmiddellijk de kamer en zoek frisse lucht op. Als je na 5 à 6 uur nog last hebt van traanogen, prikkelende keel en hoest, zoek dan een arts op.

Mijn kind heeft slaappillen ingenomen

Maak de naam en de geschatte hoeveelheid bekend. Als het om een grote hoeveelheid, of om zware medicatie gaat, zal het Antigifcentrum onverwijld naar de huisarts of spoeddienst doorverwijzen. De ernst hangt af van de leeftijd en het gewicht van het kind.

Mijn kind heeft anticonceptiepillen ingeslikt

Dit is niet gevaarlijk en verdere opvolging is niet nodig. Bij meerdere pillen kan tijdelijk misselijkheid of braken optreden, maar dat gaat vanzelf over.

Ik ben met blote voeten op een pieterman (= vissoort) gestapt

Was de steekwonde meteen uit met water (desnoods zeewater) om het gif weg te spoelen. Probeer de wonde onder te dompelen in warm water (= 40 °C à 45 °C), of een haardroger erop te richten, of dicht bij een vuur te houden zonder de wonde te raken. Warmte breekt het gif af. Bij blijvende pijn na twee uur, ga je best naar de dokter.

Mijn kind heeft bessen van een plant gegeten

Probeer te achterhalen welke soort bessen het is. Stuur desnoods een foto van de plant en de bessen naar het Antigifcentrum. Naargelang de plantensoort en de ingenomen hoeveelheid zullen ze aanraden medicinale houtskool toe te dienen, of het kind naar het ziekenhuis te brengen.

Mijn peuter heeft tijdens een feest wijn gedronken

Bloedalcoholgehaltes, goed verdragen door volwassenen, kunnen bij kleine kinderen leiden tot een verlaging van het bloedsuikergehalte en zelfs stuipen. Laat het kind iets gesuikerds drinken zoals frisdrank (géén light!), of fruitsap. Als de gedronken hoeveelheid wijn klein was, mag het kind onder toezicht thuisblijven. Als in die periode tekenen van slaperigheid, onrust of evenwichtsverlies optreden, ga je er best mee naar het ziekenhuis voor observatie.

Dit zijn zowat de meest voorkomende vragen aan het Antigifcentrum.
Heb je zelf een vraag? Bel 070 245 245

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met