Op 06 en 07 mei 2023 namen verschillende kunstenaars uit de Zuidrand deel aan het grote openatelierweekend. Ze gooiden hun deuren open voor het publiek.
Zo lieten ze bezoekers kennismaken met de plek waar zij beeldend werk maken.
Hun atelier, soms ordentelijk of medisch clean, bij anderen een chaos van penselen, spatels, tubes en klodders verf, potloden en houtskoolstaafjes, restanten van hars of klei op een tafelblad, de schildersezel voorzien van een kakofonie van verfstrepen en verfdruppels, een mixed geurpalet van olieverf, klei, bister, …
Voor de enen een prikkeling voor oog en neus, voor de anderen totale chaos, een battelfield, een hartaanval nabij.
Is dat nu niet iets typisch van of voor een kunstenaar? Het opzoeken van chaos om vanuit die chaos orde te creëren die zich uit in kunst.
Is dit nu niet juist het proces dat een kunstenaar doormaakt om vanuit een gedachte, een ingeving, een omgeving … uiteindelijk tot a piece of art te komen?
Iets wat de kunstenaar zelf en hopelijk ook de bewonderaar kan vervoeren of raken, uitnodigt om te kijken en te blijven kijken, te mijmeren en weg te dromen, …
’t Periodiekske ging op bezoek bij Greet Visterin in Mortsel.
Greet Visterin (Deurnestraat Mortsel) verwelkomde de bezoekers in haar atelier, haar woning en tuin, die fungeerde als exporuimte.
Greet is bij de lokale Mortselaars bekend als de maker van het beeldje ‘Loebas’ en ‘Den Deurnestrater’.
Greet was als kind al gefascineerd door tekenen, schilderen, knutselen en muziek. Misschien eerder kinderlijke kunst of toch niet onmiddellijk iets met de grote ‘K’.
Kunst zat ook niet onmiddellijk in de rechtstreekse familiale genen. De grootvader van haar overleden man, Jozef Vinck, eveneens Mortselaar en voornamelijk bekend voor zijn intimistische landschappen en zichten op Antwerpen en haar voorsteden, was de enige in de familie met artistiek talent.
Greet zelf, ondertussen volledig gebeten of bezeten door de kunstmicrobe, volgde op latere leeftijd een academische opleiding (beeldhouwkunst en grafiek) aan het ABK in Mortsel. Er werden meerdere technieken aangeleerd en ze ontwikkelde ook een eigen stijl. Een stijl die niet altijd werd gewaardeerd door de toenmalige docenten, vermits die eerder afweek van wat werd of diende te worden aangeleerd.
Greet maakt vooral beelden in klei en keramiek, maar ze schildert ook.
In haar beeldhouw- en schilderwerken gebruikt ze ook regelmatig diverse materialen en/of technieken.
Greet is vooral gefascineerd door beweging en mensen. In haar werken legt ze vooral positieve emoties of dagelijkse situaties, uit het leven gegrepen, vast, meestal in een groep van figuren, maar evenzeer als solitair persoon.
Telkens met een beweging of een reeks van bewegingen. Fantasierijk, soms vol van kinderlijke onschuld, … maar telkens vrolijk, speels, guitig, positieve vibes uitstralend, spontane openingen tot communicatie of sociale banden creërend.
Dit niet alleen in haar beelden, maar ook in haar schilderijen.
Zo komen de figuren in haar schilderwerken geheel of gedeeltelijk los van het gebruikte medium. Net of ze nog meer beweging creëren of nog meer tot leven komen. Net alsof de onderwerpen zich niet willen laten fixeren of bevriezen op het canvas of in het beeld. Het lijkt of ze eerder willen losbreken, ontsnappen, vluchten, wegvliegen, tot leven willen komen en connectie willen maken met de kijker.
Vreemd in haar techniek is dat Greet niet schildert met verfborstels of spatels, maar met … plamuurmessen.
Haar werken zijn misschien wel een goede afspiegeling van de mens Greet Visterin.
Een warme en kleurrijke persoonlijkheid, die met volle teugen geniet van het leven, altijd positief ingesteld.
Immer creatief bezig en, typisch voor een kunstenaar, heel onrustig wanneer in haar hoofd een nieuw idee of project langzaam ontkiemt of concrete vormen of inhoud aanneemt of krijgt.
Het is dan ook niet vreemd of verwonderlijk dat, wanneer je haar vraagt welke levensles ze aan anderen wenst mee te geven, ze onmiddellijk en zonder aarzeling volgende raad meegeeft: leef, geniet, doe wat je wilt en doe wat je graag wilt!
Meer info over de kunstenaar en haar werken: https://greetvisterin.exto.be/ en www.facebook.com/greet.visterin.1 of via mail greetvisterin@live.be
@Meetjesman
Foto: Delgado Photography