Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Hoe duurzaam leef jij?

Hoe duurzaam leef jij?
Leven en welzijn

Wie deze zomer het weerbericht en het nieuws volgde, kan erover meespreken. De natuurfenomenen tonen zich steeds extremer, recordtemperaturen en bosbranden in het zuiden en ongezien hevige stormen met wateroverlast in het noorden … De verslaggeving viel van het ene uiterste in het andere. Dat het klimaat stilaan op hol slaat, mag duidelijk zijn. Wat kunnen we daaraan doen? Duurzaam leven kan helpen.

Energiebronnen

Dat de fossiele brandstoffen zoals kolen en olie zeer vervuilend zijn, weet men al langer. Daarom werden de kolenmijnen in onze regio al enige jaren geleden gesloten. Daarbij werd ingezet op andere energiebronnen zoals windturbines, zowel op zee als op het vasteland, en zonne-energie. Steeds meer mensen installeren zonnepanelen op het dak, zodat ze grotendeels in hun eigen elektriciteitsverbruik kunnen voorzien. Bovendien beseffen we, dankzij de hoge gasprijzen van vorig jaar, dat we zuiniger of efficiënter kunnen omspringen met onze energie. Het verbruik daalde bijna met een derde. Als het voelbaar is in onze portemonnee, dan doen we er iets aan.

Watervoorraad

Met de droge, warme zomers van de laatste jaren, die van dit jaar was daarop nog een uitzondering, blijkt het steeds belangrijker om water te kunnen bufferen. Zoals steeds is er niet één oplossing, maar is er een waaier mogelijkheden. De grote spelers zorgen uiteraard voor meer impact zoals bv. het aanleggen van potpolders. Door de groeiende kans op overstroming in onze volgebouwde gebieden wil de overheid controle houden over de rivieren, ze voorziet daarbij overstromingsgebieden. Vroeger had men sowieso een zomer- en een winterbedding van een rivier, maar met de jaren werd daarmee steeds minder rekening gehouden met alle gevolgen van dien.

Het is gewoon een kwestie van het water de kans te geven om in de grond te trekken, zodat het niet wegspoelt van de dakgoot, via de regenpijp rechtstreeks naar de riolering. Wat kunnen we dan wel doen? Eén van de opties voor wie een tuin heeft, betreft het aanleggen van een wadi: een lager gedeelte in de tuin waar het water kan blijven staan en zo langzaam filtreren in de ondergrond. Dit stuk kan beplant worden met gras of biezen. Op die manier help je uitdroging van de grond te voorkomen en heb je bovendien een opvangplaats bij overvloedige regenval. Uiteraard beschikt niet iedereen over een tuin waarin dit mogelijk is.

Vele kleintjes maken het verschil

Alle beetjes helpen. Het hoeven echt geen wereldschokkende zaken te zijn. Neem een herbruikbare tas mee als je gaat winkelen, zodat je geen plastic zak hoeft te kopen. Binnen in huis kunnen we het dak, de ramen en muren beter isoleren, zo verbruiken we minder energie. Neem je een douche, beperk dan de tijd en bespaar zo water. Als we allemaal ons beste beentje voorzetten en even stilstaan bij de impact die ons verbruik heeft, kunnen we samen toch wel iets betekenen, want vele kleine beetjes maken een groot geheel. Dit kan betrekking hebben op zowel voeding, energie als gebruiksvoorwerpen. Spullen die we zelf niet meer gebruiken, leveren we af bij Opnieuw & Co en zo krijgen deze nog een kans op een tweede leven. Op die manier hoeven we niet telkens nieuwe spullen te kopen waarvoor weer grondstoffen nodig zijn.

Bewustwording

Eerst en vooral denk ik dat we vooral bewust moeten worden, even stilstaan bij wat we kopen of eten. Op 2 augustus was het Earth Overshoot Day, de dag waarop we de natuurlijke hulpbronnen van de aarde hebben verbruikt, wat de aarde in een jaar kan aanmaken. Als alle aardbewoners zouden leven als de Belgen, zouden we 4,1 planeten nodig hebben, maar de aarde kan tot nader order nog niet gekloond worden … We gaan dus beter zelf aan de slag! De energiecrisis van vorig jaar heeft ons al een stap in de goede richting gezet. Als we dit kunnen uitbreiden naar ons hele huishouden, dan zullen we resultaten bereiken. Meestal komt spijt te laat en ondernemen we pas actie als het water echt aan onze lippen staat. Laten we er op tijd mee beginnen en nu van start gaan. Doe jij mee? Onze planeet zal je dankbaar zijn.

Kristel Van Doorslaer www.activational.be

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met