Radius: Uit
Radius:
km Set radius for geolocation
Zoek

Innerlijke stilte in seconden

Innerlijke stilte in seconden
Interviews Spiritualiteit

Een interview met Reinier Bosman

Wie ben jij eigenlijk, Reinier?

Wel, eigenlijk voel ik me mislukt. Dat ben ik niet hoor, maar voor mijn grootste passie, de Presence 4 Life methode, heb ik op dit moment maar één cursist in de zaal. Terwijl deze eenvoudige en heldere methode de deelnemers helpt om het mooiste van hun leven te maken.

Hoe is dat gekomen?

Ik heb altijd een dubbele aard gehad: enerzijds de top-ingenieur, visionair/innovator, alles-kunner en onderzoeker. Als lid van toonaangevende teams heb ik (inter)nationaal in het bedrijfsleven regelmatig als voorloper op nieuwe ontwikkelingen een opstartende bijdrage mogen leveren. Mijn tweede aard is spiritualiteit: sinds het begin van mijn studie heb ik een zoekende blik gehad en doorliep ik alle gelegenheden en inspiratoren die daarbij op mijn pad kwamen. Na 20 jaar gaf ik mijn eerste cursussen, 5 jaar later was ik ontwaakt, en in 2011 ontdekte ik hoe ik op een eigen, zeer eenvoudige wijze mensen kon leren om zelf in deze stille staat te verblijven.

Ik gaf toen mijn ingenieurschap op, om als Stichting Presence 4 Life de mensen op dit pad van zelfontdekking te begeleiden. Met grote ambities richtte ik meermalen een bestuur op met gelijkgestemden, waarmee we prachtige dingen hebben gedaan. Ik begeleidde in kleinere en grotere zalen vaak binnen een kwartier nagenoeg iedereen in Presence, en had mooi gevulde cursussen. Het aanbod varieerde van een experience, naar de practitioner-, advanced- en trainersopleiding. Een inspirerende en mooie tijd!

Wat is er dan gebeurd?

In al mijn enthousiasme vertrok ik naar Amerika. Ik kon daar cursussen geven en wilde kijken of daaruit een doorbraak kon komen. Jammer genoeg echter viel het Nederlandse bestuur hierbij al snel uit elkaar, waardoor de continuïteit in de thuishaven verloren ging. Een half jaar en veel nieuwe ervaringen rijker kwam ik terug. Het weer oppakken ging niet van een leien dakje, waardoor ik genoodzaakt was mijn ingenieurschap nieuw leven in te blazen. Vanaf dat moment bleef het met de Presence kwakkelen. Omstandigheden thuis vroegen nog eens langdurig veel aandacht, waardoor Presence lange tijd in de koelkast heeft mogen verblijven.

Wat is Presence precies?

Presence is het mooiste wat ik ken. Mijn hele leven is erop gericht dat ik dat niet alleen onderzoek, maar vooral ook toepas op wat zich in mijn leven voordoet. Er is niets eenvoudiger dan om een ander te zeggen hoe iets moet, maar om dat tegen jezelf te zeggen, en het ook te doen, is een heel andere zaak.

Presence laat zich het beste beschrijven als een toestand waarin gedachten in je hoofd 60 of meer procent stiller zijn. Je zou kunnen zeggen dat primaire, belangrijke gedachten (‘daar komt een auto aan’) er nog zijn, maar gepieker daarover met 60 of meer procent is weggevallen.

In deze stilte worden er, vergelijkbaar met meditatie, meer gelukshormonen aangemaakt. Dit is prettig en maakt dat je je ook in stressvollere situaties beter op je gemak blijft voelen.
Dit wordt versterkt doordat het piekeren wegvalt. Je bent wel bezig een oplossing te zoeken (je kindje in veiligheid brengen), maar omdat het piekeren de stresssituatie niet meer vergroot, escaleert de emotie bij de situatie een belangrijk stuk minder. Met Presence leef je van nature in een soort oase van rust, wat vaak een weldadige werking heeft op factoren als stress en burn-out.
Je bent zoals je in het Engels zegt meer ‘resilient’, bestand, tegen de gebeurtenissen die nu eenmaal bij een mensenleven horen.

Wauw … dat klinkt wel spectaculair!

Ja, dat is het ook! Het ervaren is de eerste keer wel wat subtiel moet ik zeggen, maar wanneer je het eenmaal door hebt dan zie je steeds meer wat het voor je leven betekent. In Amerika waren er meerdere deelnemers die zeiden dat dit hun leven voorgoed heeft veranderd.

Dat is nog niet alles. Presence is ook betrekkelijk gemakkelijk ‘permanent’ te maken. Na een wat langere training, en voor sommigen met nog fijnafregeling in de tijd daarna, is Presence geankerd en is er verder nagenoeg geen moeite meer nodig om de voordelen ervan te genieten.
Daarmee wil ik overigens niet beweren dat Presence altijd prettig is hoor. Je komt daarbij behoorlijk dicht in aanraking met wie je zelf werkelijk bent. Je kan er dan geen doekjes meer omwinden. Tsja, Presence in het leven klinkt misschien eenvoudig, maar is het zeker niet altijd.
Wanneer ik terugkijk naar wat het in mijn leven heeft gebracht, dan zeg ik vanuit een innerlijke volte dat ik het niet anders meer zou willen. Het is de belangrijkste gebeurtenis die mijn leven richting heeft gegeven.

Terwijl mediteren het beste in een stille ruimte kan worden beoefend, laat Presence zich in een rumoerige vergadering, tijdens een goed gesprek, zelfs tijdens hardlopen in vol ornaat activeren. Veel deelnemers op gevorderd niveau kunnen dit in een paar seconden en, eenmaal stevig in Presence, kan het zijn dat het zonder enige verdere moeite nog wel een paar uur of langer van kracht blijft. Bij Presence is het, wanneer je merkt dat je eruit bent geraakt, bovendien eenvoudig mogelijk om er weer ‘in’ te stappen.

Voor wie is Presence?

Presence is voor wie een gelukkig leven wil hebben, minder negatieve invloed wil ervaren of vrijer wil zijn van externe invloeden. Presence put uit een innerlijk aanwezige bron van levensvreugde en geeft een veilige ondersteuning van energie. Eerdere spirituele zoekers noemen Presence wel datgene waarnaar ze altijd op zoek zijn geweest. Voor veel mensen was een Presencecursus een ‘life changing event’.

Daarnaast kan Presence een bijdrage leveren bij het werk. Presence biedt stabiliteit en inzichten waardoor de effectiviteit groter kan zijn. Ook kan het een rustigere uitstraling geven en daarmee effectiviteit en interpersoonlijk contact vergroten.
Voor behandelaars en docenten/trainers kan dit zich uiten als een versterkend effect op het resultaat, cliënten die vragen waardoor het anders was, of dat een diepere innerlijke rust werd ervaren.

Wat zijn de mogelijkheden ervan?

Presence heeft een divers programma dat te vinden is op de website. Cursussen en events zijn voor alle niveaus en kunnen zonder eerdere ervaring worden gevolgd. Er is een basiscursus om zelf in Presence te komen. De advanced is om Presence in het dagelijkse leven te integreren, bij voorkeur zonder moeite! Wie zich echt in Presence wil bekwamen, voor toepassing op het werk, als belangrijk onderdeel van de lifestyle of om het spirituele pad fors in te korten en te beheersen, raad ik aan om het Presence professionals-traject te volgen, dat hiervoor helemaal op maat wordt gemaakt.

Vanwege mijn inspirerende, volle baan ben ik gelimiteerd om te organiseren. Voor de hoge kwaliteit kan ik maar een beperkt aantal mensen aannemen en geef de cursussen daarom online. Hiermee zijn ze meteen COVID-veilig en de prijzen een stuk aantrekkelijker.

Meer informatie over het programma is te vinden op de website.
Voor de basiscursus in het weekend van 4/5 juli is er nog plaats, net als voor de ‘experiences’ op 17 en 31 juli en 21 augustus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

een × vijf =