Soms overvalt je een onverklaarbaar inzicht dat je iets wel of juist niet moet doen. Een buikgevoel. Intuïtie. Daarover bestaan veel misverstanden. Sommigen zeggen: hoofd, buik en ook hart, die zo samenwerken dat je hele ‘systeem’ voelt dat ‘het klopt’. Het heeft niets te maken met paranormaliteit. Er zit altijd logica in intuïtie. Ook al kunnen we strikt wetenschappelijk niet bewijzen dat intuïtie bestaat. Maar het gevoel van ‘Ik wist het’ kent iedereen. Al is het pas achteraf, nadat je in de val bent getrapt en denkt: “Ik wist het nochtans, het klopte niet”.
Hebben vrouwen meer intuïtie ? Het is verleidelijk om “ja” te zeggen. Vrouwen hebben vaak een grotere sociale en emotionele intelligentie. Dat kan intuïtie ten goede komen. Mannen zijn doelgerichter en nemen vaak snellere beslissingen, wat intuïtie niet ten goede komt en niet als ‘buikgevoel’ herkend wordt.
Wanneer zeg je: Ik wist het? Als je signalen wel hebt opgepikt, maar niet bewust hebt opgenomen. Intuïtie begint bij het breed observeren of ‘open’ waarnemen : signalen opvangen die soms zeer subtiel zijn. En die fragiele informatie die je opvangt, wordt dan gefilterd en ‘verwerkt’ door je hele ‘systeem’, dus zowel door je brein als door de rest van je. Heel belangrijk: intuïtie kan niet werken zonder die informatie: als je een goede en intuïtieve student bent, die de docent kan ‘lezen’ en het opmerkt als die lang bij een bepaalde leerstof blijft stilstaan of zaken herhaalt. Dat is informatie die voor sommige studenten verloren gaat, maar die anderen opnemen. Besef je achteraf pas dat die signalen er waren, dan denk je: “Verdorie, ik wist het nochtans. Waarom heb ik dat hoofdstuk niet grondiger gestudeerd ?”
Intuïtie werkt beter als je ontspannen bent. Intuïtie heeft soms tijd nodig. Even achterover leunen en alles laten binnenkomen. Dat proces verloopt beter als je rustig bent. Mensen die mediteren ontwikkelen vaak een beter intuïtief vermogen. Het kan ook door rustig te wandelen, je op een ‘zen’-manier te scheren of te gaan lopen. Essentieel schijnt ook om geregeld de natuur (= parken of bossen) op te zoeken. In de kunstmatige omgeving waarin we leven , zijn we veel te veel ‘hoofdmensen’ geworden. Een goede tip: als je ergens niet uitgeraakt, trek dan de natuur in. Ga wandelen. Het is de beste remedie om je te ontdoen van alle ballast en ongezonde manipulaties waarvan je je zelfs niet bewust bent.
Wat is het verschil tussen intuïtie en instinct? Instinct heeft te maken met levensbehoud en veiligheid. Het is een reactie die zich afspeelt in het reptielenbrein, de fight-flight-or-freezereflex. Voor de slimme intuïtie echter is het essentieel dat de buik terugkoppelt naar hoofd en hart. Dat ‘terugkoppelen’ is essentieel. Als piloten niet getraind zouden worden om tegen hun instinct in te gaan, zouden er veel meer vliegtuigen crashen. Maar omgekeerd mag je ook niet te veel in je hoofd zitten, want dan verlies je essentiële informatie die je lichaam je probeert te geven. Sommige mensen reageren instinctmatig fysiek op ongemakkelijke situaties. Ze krijgen maagpijn of krampen. Of ze moeten naar de wc.
Het interessante van “Ik wist het”, is juist dat je merkt: ik heb mijn intuïtie niet gevolgd en nu zit ik met de gebakken peren. Dus neen, intuïtie bedriegt niet.
Kan je intuïtie trainen zodat je vaker ‘juist’ zit? Ja, door je waarneming te verbeteren en jezelf ‘zuiveren’ van alles wat in de weg zit zoals denkfouten en bepaalde emoties. Een andere ‘val’ is dat je zo hard focust op één aspect van de werkelijkheid, dat je de rest niet meer ziet.