Radius: Uit
Radius:
km Set radius for geolocation
Zoek

LICHT_VAL

LICHT_VAL
tentoonstelling

“Geluidloosheid, licht worden … de tijd loopt uit het roer … hoeveel geduld zo’n ruimte nodig heeft.” Christoph Tannert

_het verglijden van de tijd_ – van 8 tot 24 september 2023

In het voorjaar van 2023 was Belgisch kunstenares Monique Thomaes ‘artist in residence’ in de ruimtes van KNSTWRK in het binnenfort in Fort 5 in Edegem. Gefascineerd door het licht in de fortgangen registreerde Thomaes dagenlang en volgens een bepaald systeem de bijzondere lichtinval. De beelden werden gecapteerd via foto-, video- en bewakingscamera. Een selectie ervan zal worden geprojecteerd in 5 van de 6 compartimenten van KNSTWRK.

In deze installatie gaat het vastgelegde prille voorjaarslicht de confrontatie aan met het natuurlijke, binnenglijdende licht in het najaar. Als bezoeker loop je in – en vermeng je je met – de projectie en word je deel van het geheel.

Het sterke aan haar werk is de manier waarop de verschillende tinten wit, grijs en zwart, maar ook kleur, elkaar telkens afwisselen en doen verschuiven, alsof er een tijdsspanne zit tussen dawn and dusk, alsof de beelden voortdurend vibreren en bewegen.

“Sinds de vroege jaren ‘90 onderzoekt Monique Thomaes hoe de perceptie en beleving van architecturale ruimtes verhevigd of vertraagd kunnen worden. Daarvoor bedient ze zich van video, fotografie, lichtprojectie en reflecterende materialen als glas of spiegels. Door de parameters gebouw, bezoekers en artistieke interventie op elkaar los te laten, verhevigt zij de gewaarwordingen van en de interacties tussen tijd en ruimte”, aldus essayist en huidig directeur van de Antwerpse Academie Johan Pas, in het boek A Venir.

Monique Thomaes is een in Beveren geboren kunstenares. Ze woont en werkt sinds 2002 in Antwerpen, na een verblijf in Nederland (1965-1988) en Berlijn (1988-2002).
www.mthomaes.com

Praktisch
LICHT_VAL – van 8 tot 24 september 2023 – vrijdag, zaterdag, zondag van 11 tot 17 uur
KNSTWRK – Fort 5 – Vestinglaan 55 – 2650 Edegem
www.knstwrk.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met