De heropening van een museum in de buurt was de inspiratiebron voor een jaarproject in de school ‘De Kleine Wereld’. Zij besloten een eigen museum te creëren.
Een gedurfd, maar bijzonder goed idee!
KMSKA
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen ( KMSKA), gevestigd op het Zuid, werd op het einde van de 19de eeuw geopend. Het is een imposant gebouw met een klassiek uitzicht en het herbergt een schat aan beeldende kunst. In 2011 moest het echter dicht voor een grondige renovatie. Redenen waren o.a. te weinig plaats, een lekkend dak en een mindergoedwerkende klimaatregeling.
Elf jaar later, op 24 september 2022, werd het opnieuw geopend. Dit ging gepaard met grote feestelijkheden. Afgaande op de belangstelling was het duidelijk dat heel wat mensen blij waren dat ze weer zouden kunnen genieten van de rijke collectie kunstwerken. Kunst verrijkt het leven en is daarom onmisbaar.

De eerste indrukken
Als extra begeleider van een klasje van een school uit de buurt, kreeg ik de kans om al eens een kijkje te gaan nemen. Alles grondig bekijken, zat er nog niet in, maar wat ik wel al bemerkte, was dat de zalen met de oude meesters, hersteld en opgefrist, heel herkenbaar zijn. Het kraakwitte, heel lichte gedeelte, waar 'jongere' kunstwerken hangen daarentegen, was een ware revelatie. Het benam me de adem of was dat eerder een gevolg van het beklimmen van de steile 'stairway to heaven' die 100 treden telt? In ieder geval, na de eerste impressie, is het duidelijk dat hier knap werk is verricht.

Kunst en kinderen
De 'grote' mens zal vast en zeker zijn hartje kunnen ophalen bij het aanschouwen van al het moois, maar ook de 'kleine' mens werd niet vergeten. Die kan op zoek gaan naar installaties en sculpturen van een kunstenaar. Het zijn uitvergrote details van de schilderijen. Door aandachtig te kijken kunnen zij ze terugvinden op de kunstwerken.
Dat kunst ook belangrijk is voor kinderen hoeft geen betoog. Ook zij hebben behoefte aan schoonheid. Ze doen er op allerlei gebieden hun voordeel mee en het verruimt hun blik op de wereld.

Kunst in de scholen
De meeste leerkrachten beseffen dit en er wordt in de scholen dan ook veel rond kunst gewerkt. Zo ook in 'De Kleine Wereld', een basisschool in de buurt van het KMSKA. Een juf opperde daar het idee om in de school een eigen museum te creëren. Omdat passief en actief kunst beleven allebei stimulerend werken, werden er eerst wat musea bezocht. Zo leerden de kinderen de 'onbegrensdheid' van kunst kennen. Ze leerden erover te praten, hun mening te geven, naar elkaar te luisteren en hun gedachten onder woorden te brengen.

Een museum op poten zetten
Daarna was het tijd om zelf aan het werk te gaan. Gedurende het hele schooljaar werd er in alle klassen beeldend gewerkt met knappe resultaten tot gevolg. Kunstwerken in navolging van Alechinsky, Mondriaan, Rinus Van de Velde, Keith Haring en vele anderen werden op papier getoverd! Al die werken kregen een plaats in de verschillende zalen van HKWM ( Het Kleine Wereld Museum). Om de toeschouwer de nodige info te bezorgen werd er gewerkt met QR-codes.

Zo professioneel!!
Niets ontbrak er aan het pop-upmuseum, want ook een museumshop en een museumcafé waren voorzien.
Ik heb de kans gekregen om dit allemaal te mogen aanschouwen en ik was letterlijk overdonderd. In niets moest dit museum onderdoen voor het grote voorbeeld. Vanzelfsprekend waren alle kinderen heel fier op hun kunstwerken. Ik ben er zeker van dat hun taalvaardigheid, hun creativiteit, hun verbeeldingskracht, hun zelfvertrouwen en hun zelfrespect een enorme sprong vooruit hebben gemaakt, dankzij dit prachtige en heel zinvolle initiatief!
Tekst en foto’s: A. Poelmans

