Dertien wetenschappelijke studies in 2016 onder de auspiciën van het gerenommeerde medische tijdschrift ‘The Lancet’ bij in totaal meer dan een miljoen mensen, toonden aan dat het risico op een voortijdig overlijden stijgt naarmate we vaker zitten, vooral bij mensen die acht uur of meer per dag stilzitten. Daarnaast merkte men op dat dit risico niet toeneemt bij mensen die dagelijks 40 tot 50 minuten wandelen of gematigd stappen, zelfs als ze de rest van de dag achter hun computer zitten.
Overdag wat meer bewegen kan dus het verschil maken, zeker ook op de werkplek. Toch merk ik dat heel wat ondernemingen hieraan nog te weinig doen. Zij zijn vooral op korte termijn bezig met het terugdringen van absenteïsme. Meer bewegen bevordert onze gezondheid op langere termijn. Volgens mij kunnen enkele kleine aanpassingen een duwtje in de goede richting geven.
1. MAAK BEWEGEN OP HET WERK MOGELIJK
Als medewerkers even iets moeten bespreken, zouden ze dat gerust tijdens een korte wandeling buiten of binnen kunnen doen. Als dit op het werk niet als ‘normaal’ wordt beschouwd, zal niemand het durven zoiets voor te stellen.
Er zijn ook subtiele manieren om medewerkers tot meer beweging aan te zetten. Stimuleer hen om af en toe de trap in plaats van de lift te nemen, bijvoorbeeld door op de grond voetstappen in de richting van de trap te plakken, of door omhoog te hangen hoeveel calorieën iemand verbruikt als die de lift links laat liggen.
2. ZORG VOOR AANGEPASTE BUREAUS
Een kleine investering in het meubilair op kantoor kan ook helpen. Zo bestaan er tafels die gemakkelijk in de hoogte verstelbaar zijn. Op die manier kunnen medewerkers afwisselend een uur staande en zittende doorbrengen.
3. STIMULEER ACTIEVE PAUZES
Natuurlijk kan een werkgever niemand verplichten om tijdens de pauze te bewegen, maar ook hier kan stimuleren helpen. Plan daarom in de agenda bijvoorbeeld elke middag een halfuur beweging in. Als iets in onze kalender staat, zijn we meer geneigd om het te doen.
4. ORGANISEER ACTIEVE GROEPSACTIVITEITEN
In sommige bedrijven is het de gewoonte om elke week na het werk iets te gaan drinken op café. In sociaal opzicht is dat prima, maar een fysieke activiteit zoals een yogasessie of een milde wandeling zou deze rol ook kunnen vervullen. Wat je ook doet, kies niet voor te zware activiteiten. Het is immers niet de bedoeling dat alleen de sportiefste medewerkers zouden deelnemen.
5. MAAK MEDEWERKERS BEWUST VAN HUN GEBREK AAN BEWEGING
Vaak veranderen we ons gedrag pas als we beseffen dat iets een probleem is. Zelf dacht ik ook ooit dat ik wel genoeg beweging had. Tot een stappenteller duidelijk maakte dat ik slechts 2000 tot 3000 stappen per dag zette. Meten is weten: door die bewustwording, bijvoorbeeld via een stappenteller, zullen medewerkers hun auto misschien al eens wat verder parkeren, of eens een dag te voet of met de fiets naar het werk komen.
dr. pharm. Paul Nijs