Het is niet omdat iets onwaarschijnlijk is, bijna niet te geloven, dat het niet waar kan zijn. Nadat Mortsel en enkele districten voor hun bereikbaarheid en mobiliteit al van twee baanvakken één baanvak maakten, nadat op verschillende invalswegen ‘park & rides’ aangelegd werden, nadat parkeren haast overal te betalen werd om maximaal het openbaar vervoer aan te prijzen, vernamen we onlangs dat De Lijn overweegt om enkele tramlijnen te schrappen of in te korten. Op het verlanglijstje van de te verdwijnen tramlijnen staat tramlijn 7, die Mortsel verbindt met het Eilandje tot het MAS. Hoe valt dit te verklaren?
Al jaren wordt door meerdere partijen actie gevoerd voor een verbeterd openbaar vervoer. Een goed functionerend openbaar vervoer is de enige garantie om mensen te overtuigen de wagen aan de kant of op een parkeerterrein nabij een tramopstapplaats achter te laten. De zogenaamde park & ride-inplantingen in Boechout, Kontich, Schoten, Linkeroever zijn regelmatig volzet omdat automobilisten gevolg geven aan de oproep van gemeentebesturen om het centrum van Antwerpen met de wagen te mijden. Handig, gemakkelijk en voordeliger, want geen zorgen om de mogelijke boetes in de zones waar de LEZ-norm (lage-emissiezone) is ingevoerd.
Visie ontbreekt
Terwijl een groot aantal burgers gevolg hebben gegeven aan de oproep van de overheid om de auto zoveel mogelijk door het openbaar vervoer te vervangen, wordt nu door De Lijn medegedeeld dat zelfs populaire lijnen (zoals tramlijn 7) in de nabije toekomst (2022?) zullen afgeschaft worden.
Elk bedrijf, elke organisatie heeft een ‘visie’ waarop een toekomstplan ontwikkeld wordt. Een visie heeft de bedoeling realistische toekomstplannen te ontwikkelen, medewerkers te motiveren en klanten de indruk te geven dat ze blij moeten zijn dat ze klant mogen zijn van het bedrijf of van de organisatie. Onder het motto ‘Gelukkige koeien geven meer en beter melk’ pogen bedrijven en organisaties het onderscheid te maken.
Tramlijn 7 is bijzonder
Een bedrijf zonder visie, een bedrijf dat zich niet aanpast aan de veranderingen die zich in onze maatschappij voordoen, graaft zijn eigen graf.
Tramlijn 7 is niet zomaar een tramlijn. Het is de mogelijkheid om vanaf Mortsel naar het Eilandje te sporen. De andere lijn (tramlijn 15) gaat vanaf Boechout over Mortsel naar Linkeroever. Het verdwijnen van tramlijn 7 goedpraten door meer ritten te verlenen aan tramlijn 15 is geen compensatie. Het zijn twee verschillende routes die met elkaar niets te maken hebben.
De Lijn is een overheidsdienst die bestuurd wordt door een raad van beheer. Voor wat De Lijn Vervoersregio Antwerpen betreft, zetelen ook 33 Antwerpse gemeenten in deze raad van bestuur. Erik Broeckx, burgemeester van Mortsel, heeft zich al duidelijk verzet tegen de afschaffingsplannen van tramlijn 7. Hij weet als geen ander hoe belangrijk deze tramlijn voor zijn inwoners is. Ik reken erop dat hij zijn collega-burgemeesters mee achter zijn kar spant om zijn protest luider te laten klinken.
Ook de politieke partijen mogen hun stem laten horen. Ik kan mij niet inbeelden dat het verminderen van het openbaar vervoer de goedkeuring kan wegdragen van de meeste politieke partijen. De kans is klein dat een partij zoals Groen – die zich zo afgezet heeft tegen de auto – plots een performant openbaar vervoer niet meer belangrijk vindt.
Er is nog niets beslist
Het afschaffen van tramlijn 7 is voorlopig nog maar een denkpiste, geen zekerheid. Hoe groter het protest van de klanten, van de politiek en van de gemeentebesturen klinkt, hoe kleiner de kans dat het ‘voornemen’ ooit ook uitgevoerd zal worden. Iedereen moet zijn/haar stem laten horen. Ik teken elke petitie, van welke partij ook.