Wanneer we vragen naar de waarde van iets, dan denken mensen meestal in termen van kostprijs, van geld. De mensheid evolueerde op heel korte tijd naar een toestand waarin geld een centrale en dominante rol speelt. Zo bepaalt het hebben van geld voor een groot deel wat je kan doen en laten. Wat je bezit, geeft status en bepaalt wie je vrienden en kennissen zijn. Kortom, het lijkt of geld ons ‘vrij’ en ‘gelukkig’ kan maken, maar is dat werkelijk zo?
De waarde van een winnend loterijbiljet
Het winnen van de loterij blijkt voor heel wat mensen een vergiftigd geschenk. Van de ene op de andere dag schatrijk worden, heeft een zodanige impact op hun leefgewoonten dat ze de pedalen kwijtraken. Men doet gekke aankopen, relaties worden op hun kop gezet, … Meermaals blijkt dat winnaars van ‘het groot lot’ na enkele jaren totaal ontredderd achterblijven en de klok wensen terug te draaien.
Geld is macht
Ook internationaal richt de jacht op geld heel wat schade aan. Geld is macht en hebzucht is vaak slechts een tussenstap om aan de macht te komen of te blijven. Onder het voorwendsel van ‘het beschermen van de eigen waarden’ en ‘de democratie’ voert men oorlog, met als uiteindelijke doel de natuurlijke rijkdommen van ‘de vijand’.
Op kleine schaal engageren miljoenen mensen zich om hun leef-tijd in te ruilen voor een loon. Hiermee kopen ze zaken die ze vaak niet nodig hebben om indruk te maken op mensen die ze nauwelijks kennen. Iedere dag opnieuw, terwijl ze hopen hun job niet te verliezen en dromen van een deugddoend pensioen. Ook zij zijn onrechtstreeks slaven van het geld.
Waarde versus kostprijs
Terwijl men ons voorhoudt dat economische groei de enige manier is om onze samenleving te organiseren, vliegen we van Noord- naar Zuid-Europa voor nog geen 50 euro en laten we een jeansbroek thuis leveren voor 35 euro. Zelden of nooit staan we stil bij de schade die deze manier van leven toebrengt aan het milieu.
Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat veel waardevolle zaken niet in geld zijn uit te drukken. Denk maar aan oprechte vriendschap, mantelzorg, de onvoorwaardelijke trouw van je partner of de bezorgdheid van een moeder voor haar kind. Welke prijs plak je op gezonde lucht, zuiver water of een prachtige zonsondergang, …
Aarde versus geld
Het systeem waarin we leven, met geld als centrale regulator, is de exponent van menselijke hebzucht. Virussen, bosbranden en overstromingen zijn de rechtstreekse gevolgen. Werkelijke waarde zit in onze goede band met Moeder Aarde. Wie blijft kiezen voor geld, gaat ten onder aan geweld.