Er is licht aan het eind van de coronatunnel waarin we nu al maandenlang vertoeven. Meerdere bedrijven uit de farmasector staan op het punt stilaan een vaccin op de markt te brengen. Uiteraard zal dit ook niet van vandaag op morgen zijn en wordt ons alsnog gevraagd onze contacten te beperken. De komende kerstperiode zal er dan ook anders uitzien als vorige jaren, maar dat wil niet zeggen dat we niet mogen genieten van klein genot. Hoewel ook de filmindustrie slechts langzaam recht krabbelt, staat de moderne technologie ons toe om een quasi eindeloze catalogus prachtige cinema te ontdekken. Wij selecteerden opnieuw enkele films die momenteel via Netflix en Disney+ te bekijken zijn en je absoluut een warm gevoel zullen geven tijdens de feestdagen.
White Fang – Randal Kleiser – 1991

Een prachtig, tijdloos verhaal over een jongeman die in de ongerepte natuur van de VS op zoek gaat naar goud, maar onderweg een wolfshond ontmoet die zijn leven ingrijpend verandert. Het origineel uit 1991 is zo’n geweldige film, omdat het juist zo geënt is op de klassieke stijlelementen van de western: eindeloze vergezichten, een krachtmeting tussen mens en natuur en een romantische hunkering naar een eenvoudiger bestaan. In 2008 volgde nog een digitale remake van deze prent, die echter nooit de magie van het origineel wist te bevatten.
Monty Python’s Life of Brian – Terry Jones – 1979

Als jij en je bubbel eens ongegeneerd willen schuddebuiken: met deze oude rotten van de Britse komedie moet het zeker lukken. John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin en nog een heel stel andere oudgedienden, stuk voor stuk klasbakken die de timing van hun hilarische – en bij momenten knotsgekke – humor perfect onder de knie hadden. Met Life of Brian waren de heren dan ook niet aan hun proefstuk toe, maar absoluut op het hoogtepunt van de populariteit van hun gezelschap. Het resultaat: het passieverhaal van Jezus Christus compleet op z’n kop gezet in een stel onvergetelijke scènes. Heb jij ooit nog Always Look on the Bright Side of Life kunnen fluiten zonder aan deze jongens aan het kruis te moeten denken?
Scent of a Woman – Martin Brest – 1992

Ga je liever voor een klassiek ontroerend drama? Scent of a Woman zal dan je ziel en hart kunnen verwarmen. Chris O’Donnell (wat is er van hem eigenlijk ooit geworden?) wil tijdens Thanksgiving een centje bijverdienen als student door als veredelde babysit te werken voor een onuitstaanbare, blinde kolonel gespeeld door een fantastische Al Pacino. Feel good is het credo van deze mooie film. Nog een klein stukje trivia: in de befaamde dansscène kan je een microfoon spotten in een van de sequenties. Een gigantische blunder die alsnog in de film is geslopen en gebleven!
We zullen het deze kerstdagen jammer genoeg met ‘minder’ moeten stellen. Grote familiefeesten en andere reünies zullen niet kunnen, maar maak het gewoon in kleine kring gezellig, graaf eens door de uitgebreide filmgeschiedenis van binnen- en buitenland en laat je even wegvoeren van alle ellende. Always look on the bright side of life!