Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Wijnen Moniez uit Bornem pakt uit met unieke wijnapp

Wijnen Moniez uit Bornem pakt uit met unieke wijnapp
Publireportage

Enkele weken geleden lanceerde Erwin Coeck (61) van Wijnen Moniez een unieke wijnapp voor restaurantbezoekers. Volgens Erwin is de wijnkennis van de obers tegenwoordig veel te beperkt. “Daardoor gaat ook de beleving van de klant achteruit en is onze nieuwe app geen gadget, maar een gastronomische noodzaak”, zegt Erwin vastberaden. “De app is meer dan een gadget en adviseert perfect welke wijn bij welk gerecht hoort en dat komt zowel de klant als de horeca-uitbater ten goede.”

Wijnen Moniez, een vaste waarde met voorgeschiedenis

“In 1970 richtte mijn vader (n.v.d.r. Jean-Claude Moniez) op het Antwerpse Zuid een wijnzaak op waar hij wijnen liet afvullen, wat in die periode vaak gebeurde. Nadien begon hij samen te werken met ‘Les Grandes Domaines’ en kocht hij zijn wijnen rechtstreeks bij de Franse wijnhuizen”, zegt Pascale Moniez. “In die periode kocht je wijn vaak nog in de tabakswinkel. In de jaren ‘80 veranderde de wijnwereld enorm. Goedkopere wijnen uit landen als Chili en Zuid-Afrika wonnen steeds meer terrein op de wijnmarkt.”

Begin jaren ‘90 vonden ook Italiaanse en Spaanse wijnen vlotter hun weg naar de Belgische wijnmarkt. “Restaurant ‘De Zeester’ werd destijds onze eerste horecaklant in Antwerpen”, zegt CEO Erwin Coeck (n.v.d.r. echtgenoot van Pascale Moniez). “Ondertussen stroomde er veel water door de Schelde (lacht) en momenteel telt ons klantenbestand maar liefst 200 restaurants en draaien we jaarlijks 1,3 miljoen euro omzet. Bovendien is het wijnaanbod veel gevarieerder, wat een heel andere aanpak vergt.”

Flexi-jobbers serveren de huiswijn

Geschikt personeel vinden is vandaag geen sinecure, vooral in de horeca. Sollicitanten weten dit ook en hebben alsmaar meer kritiek op de loon- en arbeidsvoorwaarden. Met uitzondering van een aantal sterrenzaken die nog met erkende sommeliers werken, schakelen steeds meer horecazaken studenten en flexi-jobbers in. “Zaalpersoneel opleiden in de wijnen die geserveerd kunnen worden, is steeds minder aan de orde. Klanten krijgen geen correct advies en kiezen veel te vaak voor de huiswijn of een andere wijn die niet echt bij hun maaltijd past. Correct wijnadvies zorgt ervoor dat klanten optimaal van hun maaltijd en hun restaurantbezoek kunnen genieten”, zegt Erwin Coeck. “Zowel de klanten als de restauranthouder worden daar beter van”, vult Pascale Moniez aan. “De klanten krijgen waar voor hun geld en komen terug, terwijl de restauranthouder een betere service biedt. Bovendien liggen de marges op aangepaste wijnen ook hoger.”

De wijnapp van Moniez, meer dan een goed idee!

Olivier en Evelien

Ook zoon Olivier Coeck (33) en zijn echtgenote Evelien (27) waren zich bewust van dit probleem. Samen met Christophe Geeraerts van drankenhandel AsterX vonden zij de oplossing in een handige wijnapp. Christophe zou die gebruiken in zijn drankenwinkels en Wijnen Moniez introduceerde de app bij zijn restaurantklanten. Evelien licht het nut van de app toe met een voorbeeld. “Een restaurantgast die ‘pasta vongole’ wil bestellen, vraagt zich af welke wijn daarbij het beste past. Via de QR-code op de menukaart opent de gepersonaliseerde app van het restaurant en de klant kan zichzelf uitgebreid en correct informeren en rustig een juiste keuze maken.” Olivier is terecht fier en vervolgt: “Via de app kan de klant de hele wijnkaart van dat restaurant raadplegen. Hij kan echter ook de wijnsuggesties bij het gekozen gerecht zoeken. Dan krijgt hij onmiddellijk enkele wijnen te zien die perfect passen bij zijn ‘pasta vongole’. Hij kan zijn zoekopdracht zelfs nog verfijnen door extra voorkeuren in te geven: wijnen die geschonken worden per glas, van een bepaald land, alleen witte of rode wijnen, wijnen tot een bepaalde maximumprijs, …” Erwin denkt even na en etaleert zijn kennis als sommelier: “Met een ‘pasta vongole’ zal hij waarschijnlijk Lugana Marchese del Sette geserveerd krijgen. Door de ligging van de wijngaarden bij het Gardameer heeft die veel mineraliteit.”

Proeflocaties reageren positief

Momenteel test Wijnen Moniez de app uit in restaurants Hemelhoeve, Afspanning De Kroon (Brasschaat), de Napoleonshoeve (Wuustwezel) en Trattoria Kaai (Boom). “Ondertussen is onze wijnapp voor al onze 200 horecazaken beschikbaar en bij het Boomse ‘Trattoria Kaai’ aan de oever van de Rupel is men alvast enthousiast”, lacht Erwin Coeck. “De klanten waarderen de gebruiksvriendelijke app en voor het personeel is het een zegen. Je hebt 24/7 superieur en onafhankelijk wijnadvies en tegelijk een ideale trainingstool voor het personeel. Bovendien noteert de uitbater een wijnomzetstijging van 25%.”

Horecakennis verloren

Volgens Bram Lemmens, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Sommeliers, bestaat ongeveer 50 procent van de omzet van een restaurant uit de verkoop van dranken. Hij stelt vast dat na corona heel wat prima horecamedewerkers hebben kennisgemaakt met een nieuwe job en niet terugkeren naar de sector. “Dit terwijl food-pairing toch een extra dimensie geeft aan je restaurantbezoek”, zegt Pascale.

“De ontwikkeling van onze wijnapp is een intensief huzarenstukje geweest dat een perfect hulpmiddel is voor zowel de klanten als de medewerkers van horecazaken die een degelijke service beogen”, zegt Pascale Moniez. “Toch blijft een bekwame en ervaren sommelier van vlees en bloed onvervangbaar”, zegt ze met een knipoog naar Erwin.

Wijnkiezer

Wijnapp van Moniez biedt duurzame oplossing

Erwin Coeck leidt al 15 jaar sommeliers op bij Syntra Antwerpen. Hoewel hij merkt dat er duidelijk meer interesse is, stelt hij teleurgesteld vast dat weinig afgestudeerden doorstromen naar de horeca. Elders in het land ervaart men dezelfde tendens en dan wordt de unieke wijnapp van Moniez onontbeerlijk voor heel wat restaurants die garant staan voor een degelijke service.

Tekst: Fik Verbiest – Foto’s: Wijnen Moniez

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met