Iedereen heeft er een idee over, iedereen denkt wel ongeveer te weten wat yoga inhoudt: een modieus soort gymnastiek voor lenige jonge meisjes in een sexy outfit die liefst ook op hun hoofd kunnen staan.
Of toch niet?
Al zullen lichaamsoefeningen er meestal wel deel van uitmaken, yoga is veel meer dan dat. Het is een allesomvattende discipline die de mens in zijn geheel benadert: lichamelijk, mentaal, emotioneel en uiteindelijk zelfs spiritueel (yoga betekent letterlijk: ‘eenmaking’, ‘verbinding’). Het wil de beoefenaar dus gezond – geheel(d) – maken, niet alleen op lichamelijk, maar ook op mentaal, op psychisch vlak. Die twee hangen heel nauw samen en de ‘brug’ tussen lichaam en psyche is de ademhaling: men kan ze alle twee beïnvloeden en richting geven door bewuste ademhaling.
In een klassieke, integrale yoga, zal men dus niet alleen aandacht geven aan lichaamsoefening, maar minstens ook aan ademhalingsoefening en mentale training.
Men leert, door uitgekiende lichaamsoefeningen, bewuster te worden van wat het eigen lichaam nodig heeft – en wat juist niet – om gezond te worden en te blijven. Men leert zich op een natuurlijke manier te ontspannen en tot rust te komen. Men leert, door bewuste ademhaling, meer energie en weerstand op te bouwen en te behouden en men leert door mentale training meer afstand te houden van de emoties die ons zo gemakkelijk uit ons evenwicht kunnen brengen. Er niet door meegesleurd worden, ze ook niet verdringen, maar de gulden middenweg: er meester over worden, ze kunnen gebruiken of ‘in de wachtkamer zetten’.
Yoga streeft altijd naar de gulden middenweg, naar evenwichtigheid op alle vlakken, want evenwichtigheid betekent gezondheid. Daarom moet de training, op alle vlakken, rustig en evenwichtig opgebouwd worden zodat het lichaam ‘kan volgen’ en men, zonder zich te forceren, zijn grenzen kan verleggen. Yoga waar men blessures normaal vindt, is geen yoga. Als kinesisten aan patiënten beginnen te vragen “Jij doet yoga zeker?”, dan is er iets grondig mis.
Gelukkig zijn er nog altijd yogascholen met de nodige ervaring en kennis van zaken. Yoga-instituut Rama Saenen is een goed voorbeeld. De school is meer dan 50 jaar actief. De stichter, Rama Saenen, was één van de pioniers van yoga in Vlaanderen, en medestichter van de Yogafederatie. Verschillende van de bekendste Indische yogameesters hebben – soms weken lang – bij hem thuis gelogeerd: heel persoonlijk onderricht, van mens tot mens. Hij kende yoga ‘van binnen en van buiten’. Het was letterlijk zijn leven.
Deze unieke kennis, ervaring en inzet heeft hij overgedragen op zijn leerlingen, die nu zijn school verder zetten en de kennis verder doorgeven.
Meer info: https://www.yoga-rama-saenen.be/