Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Duurzaam samenleven

Duurzaam samenleven
Duurzaamheid Integratie

Initiatieven rond duurzaam samenleven beperken zich niet alleen tot thuis, in de vrije tijd of op het werk.
Ook in een schoolomgeving kan dit en LBC Regio Antwerpen bewees dit door middel van deelname aan de gsm-inzamelactie, georganiseerd door Proximus, Recupel en GoodPlanet Belgium.
GoodPlanet Belgium ontwikkelde, in opdracht van Recupel en in samenwerking met Proximus, lespakketten voor het onderwijs. Dit om tijdens deze inzamelingsactie wat meer informatie te verstrekken over E-waste, urban mining, de impact op het milieu en de levenscyclus van elektrische of elektronische toestellen en de circulaire economie.

LBC Regio Antwerpen schreef zich vorig jaar in voor deze inzamelingsactie en Johan Nicasie (directeur) en Wim D'Hulster (bezieler van de actie) vertellen ons waarom.
LBC Regio Antwerpen maakt van duurzaamheid een regelmatig terugkerend topic dat geïntegreerd wordt in het lessenpakket. Wim D'Hulster, persoonlijk begaan met dit item, mag gezien worden als de drijvende kracht achter dit alles en samen met andere docenten en cursisten werd opnieuw overgegaan tot het verzamelen van afgedankte gsm-toestellen.
Zo werden er deze keer niet minder dan 64 toestellen ingezameld.

GoodPlanet Belgium koppelde aan deze inspanning een prijs in de vorm van een refurbished laptop en een onschuldige (kinder)hand wees Ayaz Mohammad Khan Ahmadzai aan als winnaar.
Ayaz verzamelde zelf 4 oude gsm-toestellen in en is uitermate gelukkig met de laptop. Hij had nood aan een nieuw toestel en plande zelf de aankoop van een nieuwe laptop in het kader van zijn studies.

Ayaz Mohammad Khan Ahmadzai kreeg de laptop overhandigd uit de handen van Johan Nicasie en dit onder goedkeurend oog van Julia Stappers, Wim D'Hulster en Nicolaas Van Leeuwen (allen leerkrachten Nederlands als tweede taal voor anderstaligen in het LBC Volwassenenonderwijs).

't Periodiekske zou het Periodiekske niet zijn, mochten we nalaten even een gesprek te hebben met de winnaar. Immers "Mensen zijn Media" is nog steeds de slogan van de organisatie.

Ayaz Mohammad Khan Ahmadzai, een 25-jarige Afghaanse vluchteling, volgt momenteel Nederlands niveau 2.2 in het LBC Volwassenenonderwijs Regio Antwerpen en gelijktijdig hiermee ook nog een opleiding tot elektricien in Encora.
Hij vluchtte op 17-jarige leeftijd, zonder familieleden, uit Afghanistan en dit wegens het talibanregime en het beleid. Na een grote omzwerving via Pakistan, Iran, Turkije, Bulgarije, Servië, Bosnië, Kroatië, Slovenië, Italië, Spanje en Frankrijk bereikte hij uiteindelijk België na een reis van meer dan een jaar.
Hij vroeg en bekwam politiek asiel en na een verblijf in Brussel, Neerpelt en Genk vertoeft hij momenteel in Antwerpen.
Hij probeert actueel zijn opleiding elektriciteit af te werken en wenst later ook boekhouding te studeren. Hij droomt ervan om zelfstandig elektricien te worden en beseft dat het kennen van het Nederlands een onmiskenbare schakel is in dit proces, maar ook in zijn integratieproces in onze samenleving.
Ayaz is het LBC Volwassenenonderwijs Regio Antwerpen, zijn docenten Nederlands en de medecursisten enorm dankbaar. Hijzelf vindt Nederlands helemaal geen gemakkelijke taal, maar dankzij hun inspanningen, hun begrip, hun geduld en het enthousiasme van hen allemaal, slaagt hij er toch in om die taal ook onder de knie te krijgen.
Ayaz vindt het ook een goede en warme school, met goede docenten, waar je echt wordt ondergedompeld in de aan te leren taal. Een school waar men je helpt. De programma's en/of modules zitten goed in elkaar en men volgt je strikt en nauwgezet op.

We sluiten het interview af, maar keuvelen er nog lustig, in het Nederlands, op los.
Zo hebben we het nog over zijn familie in Afghanistan, zijn hobby's, zijn leven nu en in zijn land van herkomst, …
Het gesprek valt op geen enkel moment stil en ik ben echt verrast over de wijze waarop hij het Nederlands beheerst en dit op zo'n korte termijn.

Ja, het is nog maar eens bewezen.
Taal is een krachtig middel om te integreren, te communiceren, te ontwikkelen, te groeien, … en duurzaamheid is niet plaatsgebonden, noch gereserveerd voor selectieve identiteiten of culturen!

@ Meetjesman

Foto’s: © Delgado Photography

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met