Radius: Uit
Radius:
km Set radius for geolocation
Zoek

Is de verkoop van vastgoed stilgevallen?

Is de verkoop van vastgoed stilgevallen?
Nieuws

In verschillende media lazen we de laatste weken van 2019 en de eerste weken van 2020 dat de vastgoedmarkt zou afkoelen of zelfs zou stilvallen, maar dat klopt niet.

De verkoopcijfers (bron: habicom) van de eerste vier weken van januari tonen duidelijk aan dat de vastgoedmarkt niet is stilgevallen.

Grote vraag

De vraag naar onroerend goed is nog steeds bijzonder groot, in sommige segmenten zelfs groter dan het aanbod. Zo is er in de rand van Antwerpen een grotere vraag dan een aanbod eengezinswoningen.

Dit ondanks het feit dat de woonbonus is afgeschaft en de energetische eisen voor een woning in 2020 opnieuw strenger worden. Tegelijkertijd zijn verschillende energiepremies verlaagd of afgeschaft. Deze maatregelen blijken weinig of geen invloed te hebben op de baksteenhonger van de Vlaming.

Nog nooit zo goedkoop

Tevens is het nog nooit zo goedkoop geweest om een hypothecaire lening voor de aankoop van een woning af te sluiten. Rentepercentages onder 1% zijn geen uitzondering meer. Dit, gecombineerd met de verlaagde registratierechten van 7% naar 6%, maakt dat de aankoop van een onroerend goed dit jaar wel eens interessanter kan zijn dan in 2019 toen de markt oververhit was.

Investeerders slaan hun slag

Ook investeerders zetten nog volop in op vastgoed. Het is één van de investeringen die op dit moment nog een gegarandeerd rendement oplevert.

Tevens komen er heel wat oudere appartementen en gebouwen op de markt. Reden hiervoor is de strengere wetgeving omtrent energie, isolatie, conformiteitsattesten, … Veel eigenaars zien het niet zitten om deze aanpassingen nog zelf uit te voeren en zetten hun eigendom op de markt. Kortom iemand die de handen uit de mouwen wil steken, kan dit jaar zijn slag slaan.

Naranjo Decamps
vastgoedexpert
habicom

Advies nodig over de aankoop of verkoop van onroerend goed? Neem contact op met één van onze habicomexperten via hallo@habicom.be of 03 449 42 41.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met