Radius: Uit
Radius:
km Set radius for geolocation
Zoek

Zullen woningprijzen dalen?

Zullen woningprijzen dalen?
Algemeen

Onze economie krijgt stevige klappen door de zware maatregelen die er werden genomen om het coronavirus klein te krijgen. De vastgoedsector ontsnapt daar ook niet aan.

50% minder

Omdat sinds midden maart alle vastgoedkantoren gesloten zijn en geen bezoeken meer plaatsvinden wordt er natuurlijk (quasi) niets meer verkocht en dat zien we ook aan het zoekgedrag van de mensen. Een studie van ING toont aan dat er op Google, tijdens de lockdown light, 50% minder gezocht werd naar vastgoed. Als we de notariscijfers bekijken, zien we in het eerste kwartaal dat het aantal transacties al met 8% is gedaald en wellicht zal zich dat doorzetten in het tweede kwartaal van dit jaar.

Beperkte prijscorrectie

Volgens studies van KBC en ING zouden de woningprijzen in 2020 dalen met 2 tot 3%. Het zou de allereerste keer zijn, sinds begin jaren ‘80, dat de woningprijzen dalen. Toen zakten ze drie jaar na elkaar in de nasleep van de tweede olieschok.

Door de aanhoudende lage rente en een hogere (investerings)vraag naar vastgoed, door de toegenomen risicoaversie op de financiële markten, zal de prijscorrectie beperkt blijven.

Snel herstel

Het is een gegeven dat de vastgoedmarkt zich snel herstelt na een crisis. Dat hebben we in het verleden al vaak gezien. Dat komt in de eerste plaats omdat veel vastgoedtransacties noodzakelijk zijn: mensen blijven verhuizen en hebben een dak boven hun hoofd nodig. In de tweede plaats blijven we Belgen die met een baksteen in de maag geboren zijn. Ten derde is er een groot vertrouwen van de Belgen in de stabiliteit van de vastgoedmarkt.

Als er geen opeenvolgende lockdowns komen, ben ik ervan overtuigd dat deze lichte daling, of noem het eerder correctie van de vastgoedprijzen, zich snel zal herstellen waardoor de prijzen stabiliseren.

Naranjo Decamps

vastgoedexpert

habicom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

20 + 16 =